allevogels


advertentieruimte

blauwkop Cubaduif Starnoenas cyanocephala

Blauwkop Cubaduif - Starnoenas cyanocephala - Blue-headed Quail-dove

Deze blauwkop Cubaduif wordt ook wel blauwkop grondduif genoemd. Hij werd voor het eerst beschreven door Linnaeus, in 1758. Hij leeft, hoe verrassend, alleen op Cuba. Soorten die slechts in een afgebakend gebied of streek leven, worden endemisch genoemd. In Florida zijn ook exemplaren in het wild gezien, maar dit worden geacht nazaten van ontsnapte vogels te zijn. Ooit was het een veelvoorkomende duif op Cuba, maar helaas is het door ontbossing een zeldzame vogel aan het worden. De Cubaduif is rond de 33 cm lang.

Blauwkop Cubaduiven leven in vochtige wouden, inclusief moerasgebieden. Ze houden zich voornamelijk op tussen de bladeren op de grond. Ze leven in paren maar worden, vooral bij drinkplaatsen, ook in groepen gezien. Hun voedsel bestaat uit vruchten en bessen maar ook wormen en slakken.

Een nest van Cubaduiven stelt niet echt veel voor, ze leggen wat takjes en bladeren bij elkaar, vaak op de grond of net van de grond af tussen stevige takken. Als enige grondduivensoort leggen deze vogels witte eieren, 2 stuks per broedsel. De eieren zijn bijna rond en ook bijna transparant.

Wij danken Joost Pronk voor de prachtige foto!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.