allevogels


advertentieruimte

Pyrrhura cruentata

Blauwkeelparkiet - Pyrrhura cruentata - Blue-throated Conure

De blauwkeelparkiet is de grootste onder de 18 soorten en 37 ondersoorten van het geslacht Pyrrhura, hij is rond de 30 cm groot. De vogel is voor het eerst beschreven door Maximilian Alexander Philipp in 1820.
Deze parkiet leeft in dichte wouden in Brazilië, voornamelijk in het oostelijk deel. Hij leeft het liefst hoog in de bomen en slaapt in holen.

Het grootste deel van het jaar leeft de blauwkeel in grote groepen van vaak wel 70 of meer exemplaren. Ze zijn wel monogaam, ze vormen paren voor het leven die in de broedtijd weer een eigen plekje opzoeken. De groep trekt vaak over grote afstanden door het bos op zoek naar rijp fruit, een belangrijk onderdeel van hun voedsel.

Behalve fruit eten ze ook (boom)zaden, noten, jonge scheuten en bloemknoppen en diverse kruiden. Voor de dierlijke eiwitten eten ze regelmatig insecten en hun larven. In de broedtijd eten ze zelfs veel insecten, ze voeren er de jongen mee, zeker de eerste week.
In gevangenschap is een menu bestaande uit fruit, groenten, zaden, eivoer en af en toe wat meelwormen prima geschikt. Ook de bast van jonge twijgen eten ze graag, wilgentakken zijn erg goed voor ze.

In gevangenschap is een natuurbroedblok het meest succesvol gebleken, ze hebben er duidelijk voorkeur voor. Een hoog en diep blok met een invlieggat van 6 cm wordt vaak goed geaccepteerd. Als de vogels broedrijp worden gaan ze elkaar (vaker) voeren en ze gaan zeer vaak paren. Zodra de pop een dikkere onderbuik laat zien is de kans groot dat er eieren komen. Dit kan nog wel 14 dagen op zich laten wachten, dit is niet verontrustend.
De pop legt veel eieren, gemiddeld 7 maar soms wel 11 of 12. Bijna altijd zijn ze nog allemaal bevrucht ook. De pop broedt de eieren uit in ongeveer 3 weken. Zoveel jongen grootbrengen is voor het ouderpaar niet te doen, maar direct al begint de natuur met haar keiharde selectie. Als de ruimte in het nestblok het toelaat, worden er vaak 5 of 6 jongen per nest groot.

De jongen beginnen als witte donsballetjes en na twee weken beginnen ze vaag op vogels te lijken, dan komen de eerste veren door. Na nog eens een maand zijn ze al redelijk bevederd maar ze blijven gerust nog 2 weken binnen. Als ze uit het nest kruipen, worden ze nog twee weken volledig gevoerd door beide ouders, pas na 10 dagen begint het spenen.
In de natuur blijven de jongen heel lang bij de ouders, vaak zo lang dat ze zelfs kunnen meehelpen bij het voeren van de volgende ronde jongen. Jongen kunnen geringd worden als de oogjes open gaan, dat is als ze zo'n 10 of 11 dagen oud zijn. De aanbevolen ringmaat is 6 millimeter.

Blauwkeelparkieten zijn dus nestslapers, ze slapen graag in een broedblok met z'n allen bij elkaar. Hou er rekening mee dat dat dus een zeer ruim blok moet zijn als u meerdere vogels bij elkaar wil houden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.