allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ceratogymna atrata

Blauwkeel neushoornvogel - Ceratogymna atrata - Black-casqued Hornbill

De blauwkeel neushoornvogel is voor het eerst beschreven in 1835 door Temminck, hij ontdekte deze vogel in Ghana. De vogel werd ingedeeld in het geslacht Buceros, dit is later herzien. Nu is hij ingedeeld in het geslacht Ceratogymna, dit bevat twee soorten, de Ceratogymna atrata (blauwkeelneushoornvogel) en de Ceratogymna elata geelhelmneushoornvogel). Hij komt voor voor in een aantal landen in Centraal- en West-Afrika.

Blauwkeel neushoornvogels leven daar in vochtige bossen, altijd in de buurt van vruchtendragende bomen en struiken. Het zijn geen trekvogels maar ze volgen wel de diverse stadia van hun voedselbronnen; waar rijp fruit te vinden is, zijn deze stevige jongens ook.

Deze forse vogels eten overwegend fruit, ongeveer 70% van het menu bestaat uit allerlei vruchten. daarnaast eten ze insecten, slakken en wormen, kleine (vooral jonge) vogels en kleine zoogdieren. blauwkeel neushoornvogels trekken vaak in groepen van rond de 10 vogels door de boomtoppen op voedseljacht. Ze komen bijna nooit op de grond. Ook springen en klauteren ze liever van tak naar tak dan dat ze echt vliegen.

Zoals meer neushoornvogels nestelt ook deblauwkeel neushoornvoge in holen in bomen. Het invlieggat wordt op een smalle kier na dichtgemetseld, de pop broedt de eieren uit terwijl ze zit opgesloten. De man voert haar door de smalle opening.
Na 4 weken broeden, komen de eieren uit, ook dan blijft de pop nog in het nest. Pas als de jongen na 8 of 9 weken uitvliegen, gaat zij ook de nestholte uit. Al die tijd zorgt de man voor zijn gezin. In die tijd voert hij vele kilo's voedsel aan, de pop weegt bijna 2 kilo en de jongen rond één kilo als ze uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.