allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Momotus momota

Blauwkapmotmot - Momotus momota - Blue-crowned Motmot

Net als neushoornvogels, ijsvogels en de kookaburra's horen ook de motmot's tot de orde der coraciiformes, de scharrelaarachtigen. Hiertoe behoren verder onder andere bijeneters en hoppen. Allemaal heel verschillende vogels. Wat ze bindt is de vorm van de voeten. Bij al deze families is de middelste teen deels vergroeid met de buitenteen.
Binnen dit zeer uitgebreide en gevarieerde geslacht vallen de motmot's in de familie Momotidae, een familie met 14 soorten en 6 geslachten. Het geslacht Momotus bevat dan ook weer 7 soorten:

  • Blauwkapmotmot (Momotus momota)
  • Blauwkroonmotmot (Momotus coeruliceps)
  • Bruinkapmotmot (Momotus mexicanus)
  • Caribische motmot (Momotus subrufescens)
  • Hooglandmotmot (Momotus aequatorialis)
  • Lesson's motmot (Momotus lessoni)
  • Trinidad Motmot (Momotus bahamensis)
  • Onze blauwkap, de Momotus momota, heeft vervolgens ook weer 9 ondersoorten, ga er maar aan staan als ornitholoog.

  • Momotus momota cametensis
  • Momotus momota ignobilis
  • Momotus momota marcgravianus
  • Momotus momota microstephanus
  • Momotus momota momota
  • Momotus momota nattereri
  • Momotus momota parensis
  • Momotus momota pilcomajensis
  • Momotus momota simplex
  • De blauwkapmotmot is rond de 45 cm groot, gemeten van de snavelpunt tot het eind van de verlengde staartpennen. Die staartpennen zijn het eerste deel praktisch baardloos en hebben aan het uiteinde een ronde "vlag". Deze wapperen heen en weer als de slinger van een klok als de vogel op een tak zit, vandaar de Costericaanse bijnaam klokvogel.

    Van oorsprong zijn blauwkapmotmot's schuwe bosvogels, die leven in de onderlaaag van dichte wouden in Midden- en Zuid-Amerika. Hun sterke, korte poten zijn bijzonder handig bij het springen van tak naar tak, op de grond hippen ze als mussen. Tegenwoordig komen ze ook in dorpen en steden voor, in sommige streken zelfs massaal. Ze nestelen zelfs in schuren en op zolders.

    Motmot's zijn echte alleseters, ze eten fruit, zaden, reptielen, insecten, kleine knaagdieren en (helaas) ook afval. Ze jagen op insecten zoals de ijsvogels hun visjes vangen, met een duikvlucht vanaf een uitkijkpost.

    Blauwkapmotmot's zijn holenbroeders, ze graven zelf een hol in de grond met een korte tunnel als ingang. Ze maken het hol in de regentijd en broeden pas in het voorjaar daarna. Dit moeten ze wel, want in het broedseizoen is de grond te droog en te hard om uit te graven. Elk koppel graaft samen een eigen nestholte en na een langdureige en lawaaiige balts en diverse paringen, legt de pop 3 of 4 witte eieren. De vogels bebroeden deze om beurten en na 22 dagen kruipen de jongen uit hun ei.
    Man en pop dragen dan eerst heel veel insecten aan, na ruim een week wordt het voedsel wat groter. Jonge muizen zijn in die tijd een geliefd voedsel, de oudervogels woelen er graag hele stukken bosbodem voor om.
    Als de jongen ruim een maand oud zijn, lokken de ouders ze het nest uit door aan het begin van de tunnel met prooi in de bek te roepen. De jongen die het nest uit kruipen, zijn dan al helemaal bevederd, net zo groot als de ouders en ze kunnen meteen al vliegen.

    Terug naar boven


    Copyright Allevogels.nl
    Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.