allevogels


advertentieruimte

Vini australis

Blauwkaplori - Vini australis - Blue-crowned Lorikeet

De blauwkaplori is weer zo'n vogel die onder meerdere namen bekend is. Hij wordt ook wel blauwkroon-, blauwkuif- Solomon- en Samoalori genoemd, vooral in Engelstalige lectuur kom je deze namen tegen. Het is een van de 5 soorten binnen het geslacht van de Vinilori's. De verwante soorten zijn:

 • Vini australis
 • Vini kuhlii
 • Vini peruviana
 • Vini stepheni
 • Vini ultramarina De blauwkaplori is voor het eerst geschreven door de Duitser Johann Georg Gmelin, in 1789. De soort kwam toen veelvuldig voor op verschillende eilanden in de Stille Oceaan, onder andere op de Samoa-eilanden. Met de komst van de scheepvaart en de havens kwamen echter ook ratten, die hebben op een groot aantal eilanden deze loripopulaties uitgeroeid. Eigenlijk alleen eilanden waar geen havens zijn, vormen nu nog het leefgebied van deze kleine lori.

  Deze overwegend groene vogel is rond de 19 cm groot en er is geen uiterlijk verschil waarneembaar tussen man en pop. Buiten de broedtijd leven ze in groepjes. Ze houden zich op in de bovenste lagen van dichte wouden en plantages. Ze kunnen goed en snel vliegen maar het zijn toch vooral zeer behendige klimmers. Ze klauteren het liefst door de bloeiende boomtoppen waar ze uit bloemen nectar en stuifmeel eten. Ook verschillende soorten zachte vruchten worden gegeten, vooral vruchten van de hibiscus en jonge kokosnoten.

  Blauwkaplori's zijn holenbroeders, meestal zoeken ze een geschikte holte in een kokospalm, soms broeden ze in holen in de grond. Gewoonlijk legt de pop slechts 2 eitjes, die beide ouders in ruim 3 weken uitbroeden. In warme vochtige nestholtes is de broedtijd vaak 3 tot 4 dagen korter dan in droge koelere nesten. Als de jongen geboren worden, zijn ze extreem klein, ze wegen nog geen 3 gram. Beide oudervogels voeren ze dan bijzonder vaak, van 's morgens zeer vroeg tot diep in de avondschemering. Pas na 8 tot 9 weken vliegen de jongen uit, ze zijn dan bijna egaal groen en de snavel is veel donkerder dan die van de ouders. Het rood en de andere kleuren verschijnen pas in de loop van het eerste levensjaar.

  Blauwkaplori's maken bijna constant een fluitend geluid dat door sommigen schel en storend genoemd wordt. Op deze manier houden de vogels contact met elkaar, in de vlucht maar ook tijdens het foerageren.

  Terug naar boven


  Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.