allevogels


advertentieruimte

Ara ararauna

Blauwgele ara - Ara ararauna - Blue-and-yellow Macaw

De blauwgele ara is een van de grotere ara-soorten binnen het geslacht Psittacidae, hij wordt rond de 80 cm groot. In het wild komt hij (nog) voor in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Daar leeft hij in de toppen van de bomen en ofschoon hij uitstekend kan vliegen, lijkt het wel of hij meer een klauteraar is. Met zijn sterke snavel en klauwen klimt hij hij zeer behendig tussen het dichte bladerdak.

Een grappig feitje; Ara ararauna is eigenlijk een incorrecte naam. Onze grote vriend Linneaus heeft zich vergist in deze, het woord auna betekent namelijk zwart. Waarschijnlijk omdat de vogels bijna alleen maar van ver van onderen te zien waren, leek het door het felle tegenlicht of ze zwart waren . Met hun geweldig mooie kleuren hadden ze eigenlijk een fraaiere naam verdiend.

De snavel is al genoemd, die is inderdaad indrukwekkend te noemen. Zonder zichtbare moeite kunnen blauwgele ara's er noten mee kraken, maar ook met een stevige tak hebben ze geen moeite. Het zal inmiddels iedereen duidelijk zijn dat deze fantastische vogels niet alleen kleine zaadjes eten (het ouderwetse papegaaienvoer).
Verschillende soorten noten, allerlei soorten fruit, jonge knoppen van bomen en planten en eigenlijk pas als aanvlling zaden, vormen het dagelijks menu in het wild.
Een bijzonder noot is de palmnoot, gelukkig tegenwoordig ook hier goed te verkrijgen. Deze noten vormen een bijzonder waardevolle aanvulling op de voeding, behalve doordat het goede energieleveranciers zijn, bevatten ze ook erg gezonde vetten, o.a. in de vorm van palmolie. Deze vetten gebruiken de vogels om hun klieren te voorzien van de nodige "poetsmiddelen" waarmee ze hun veren verzorgen.

Let op: Zo'n beetje alle fruit is prima, echter behalve avocado! Daar zit een voor vogels giftige stof in. Ook allerlei vette "mensenvoeding" is erg ongezond voor ara's.

Het verzorgen van de veren is voor elke vogel, ook voor deze grote ara's, van levensbelang. Een gezond verenpak betekent alles voor ze, ze vliegen ermee, ze houden hun temperatuur er constant mee (isolatie) en ze pronken ermee, zeker ook niet onbelangrijk in de vogelwereld. Naast goede voeding is ook water heel belangrijk. In de natuur wassen ara's zich vaak meerdere malen per dag door tussen de natte bladeren door te kruipen. In gevangenschap kan een zachte douchestraal met lauw water deze functie vervullen.
Dit is echt belangrijk, uitgedroogde veren zijn echt schadelijk!

Blauwgele ara's kunnen tot wel 50 jaar oud worden en ze zijn geslachtsrijp vanaf hun 5e levensjaar. Voor de mens zijn er geen uiterlijke verschillen zichtbaar, maar de ara-pop kiest zonder problemen vaak een partner voor het leven.
Ara's gebruiken grote boomholtes als nestgelegeheid, indien nodig maken ze deze holtes zelf op maat, vooral het invlieggat luistert erg nauw voor ze. Er is waargenomen dat ze (in gevangenschap weliswaar) een ovaal invlieggat van een grote regenton excact 3 mm vergroten, door zeer precies langs de hele rand stukjes weg te knagen.

Als het nest is goedgekeurd door de pop legt ze er 3 of 4 eieren in, die ze ongeveer een maand bebroedt. Speciaal in de broedtijd eten ara's ook dierlijk voedsel, insecten maar ook kleine reptielen en amphibiën, om zo de noodzakelijke dierlijke eiwitten op te nemen die voor de groei van de jongen nodig zijn.
Jonge geelblauwe ara's blijven rond de 4 maanden afhankelijk van de ouders, ook daarna blijven ze vaak nog in hun buurt, mogelijk om bescherming te zoeken tegen de gevaren van het oerwoud.

Als eenling kan de blauwgele ara een vriend voor het leven worden, hij vraagt wel zeer veel aandacht, iets om beslist rekening mee te houden. Veel liefhebbers vergelijken het met het opvoeden van een kind van 4 jaar.
Als u niet zoveel tijd aan de vogel kunt of wilt besteden, houdt hem dan niet alleen maar neem een koppel. De vogels hebben echt heel veel aandacht nodig, alleen "speeltjes" lossen dit niet op. Deze schitterende vogel verdient het niet te verpieteren. Ernstige gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn, dat wil niemand.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.