allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ardea cinerea

Blauwe reiger - Ardea cinerea - Grey Heron

De meest bekende reiger in Nederland en België, de blauwe reiger, is wel een schoolvoorbeeld van een dier met een groot aanpassingsvermogen. Hij leeft in bossen, in parken, polders maar net zo makkelijk in en rond stadsgrachten. Menig vijverliefhebber heeft hem wel eens ongewenst op visite gehad. Overal waar een visje te verschalken valt, is hij present.

De blauwe reiger is rond de 95 cm lang en komt in heel Europa voor, met uitzondering van hele hete streken. Een deel van de vogels trekt in de winters naar Afrika, een steeds groter deel ook blijft hier. Zolang er sloten en slootjes open blijven komt hij wel aan zijn trekken, vooral in de buurt van mensen. Hij eet voornamelijk vis, maar ook kikkers en salamanders, grote insecten en kleine knaagdieren. Zelfs kleine vogels en mollen zijn niet veilig voor deze slimme rover. De meeste prooien worden gevangen door doodstil te wachten op een kans en dan met een razendsnelle steek van de snavel toe te slaan.
Zeker in de winter eet de reiger zo'n beetje alles; zaden, brood en zelfs plantendelen. Net als uilen produceren deze reigers ook braakballen waarmee ze de onverteerbare delen van het voedsel uitscheiden.

Deze reigers nestelen hoog in bomen, vaak met meerdere koppels in één boom. Ze maken van grote takken een stevig nest, zo stevig vaak, dat ze het jaren achtereen blijven gebruiken. Het nest wordt bekleed met gras en veren, en worden 4 of 5 flinke eieren gelegd van zo'n 6 cm lang. De man en de pop broeden om beurten, totaal ongeveer 26 dagen. Omdat ze al meteen bij het eerste ei beginnen te broeden, zit er vaak flink verschil in grootte tussen de jongen. Heel opvallend is dat dat grootteverschil ingehaald wordt voor ze tegelijk na 7 weken uitvliegen.

Bomen waarin reigers genesteld hebben, moeten vaak flink herstellen van de agressieve uitwerpselen die de vogels achterlaten. Het meeste is pure urine met allerlei zuren, zodat het zelfs voorkomt dat de boom het loodje legt.

Blauwe reigers worden gemiddeld ruim 20 jaar oud, er is zelfs ooit een geringd exemplaar 35 jaar oud geworden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.