allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Dacnis cayana

Blauwe Pitpit - Dacnis cayana - Blue Dacnis or Turquoise Honeycreeper

Pitpits behoren tot de tangara's en komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn rond de 13 cm groot. Ondanks hun Engelse naam (Turquoise Honeycreeper) zijn het geen honingzuigers, honingzuigers hebben langere en gespecialiseerde snavels. De pitpit is een vruchten- en insecteneter.

Ze leven vooral in dichte regenwouden. Hun leven speelt zich voor een groot deel hoog in de bomen af. Langs bosranden en bij open plekken komen ze ook vaak lager in beeld. Het zijn zeer actieve vogels en snelle vliegers, ze zijn de hele dag druk bezig insecten en ander voedsel te verzamelen. Ze houden zich daarom vooral op bij bloeiende bomen en struiken, vaak in gezelschap van allerlei nectarvogels. Nectarvogels jagen door hun gewroet met hun snavel in bloemen veel kleine insecten op, die eten de pitpits dan op.

Het mannetje van de blauwe pitpit is turquoise/blauw, de pop is overwegend groen, zij heeft alleen blauw in de kop, maar minder nadrukkelijk.

Het leeuwendeel van het voedsel bestaat uit kleine insecten, vliegjes vooral en fruit. Daarnaast eet de pitpit stuifmeel en stukjes bloemblad.

Blauwe pitpits maken een klein nestje tussen dichte takken, ze maken een heel fijn kommetje, vrij diep, zodat de eitjes er niet uit kunnen rollen. Per legsel legt het popje 2 eitjes die zij zelf uitbroedt terwijl het mannetje het nest bewaakt en de pop voert.

Na 16 of 17 dagen vliegen de jonge pitpits uit, ze lijken dan sprekend op de pop. De blauwe kleur verschijnt geleidelijk en is met ongeveer 7 maanden compleet.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.