allevogels


advertentieruimte

Blauwe pauw

Blauwe pauw - Pavo cristatus - Blue Peafowl or Indian Peafowl

De prachtige blauwe pauw is een opvallend grote vogel binnen de familie Phasianidae (Fazantachtige). Een blauwe pauw is zelf rond de 75 cm groot, maar de haan kan inclusief staart wel meer dan twee meter lang worden. Hennen hebben een veel kortere staart en zijn ook veel minder spectaculair gekleurd.
Het pronkgedrag waarbij de haan zijn staartveren uit zet, is over de hele wereld bekend.

Er bestaan drie soorten pauwen:

 • de blauwe pauw (Pavo cristatus)
 • de groene pauw (Pavo muticus)
 • de Congopauw (Afropavo congensis)
 • De blauwe pauw Komt oorspronkelijk voor in India, de groene pauw in Maleisië, Indochina en op Java en de Congopauw leeft in Afrika, rond de rivier de Congo. Tegenwoordig worden pauwen over de hele wereld gehouden en gekweekt. Helaas wordt de blauwe en de groene pauw nogal eens gekruist.

  Pauwen zijn echte alleseters. Ze eten slakken en wormen, allerlei insecten en larven, maar ook zaden, bloemknoppen en bessen. In het wild zoeken ze hun voedsel voornamelijk op de grond, alleen 's nachts vliegen ze de bomen in om te slapen.

  De haan van de blauwe pauw leeft meestal samen met 5 of meer hennen. In de broedtijd bevrucht de haan diverse hennen die daarna geheel zelfstandig een nest maken, broeden en de jongen grootbrengen. Het mannetje hoeft alleen maar mooi te zijn... :-)
  Elke bevruchte hen maakt een kuiltje in de grond, dat ze bekleedt met wat gras. Ze legt gemiddeld 6 eieren per legsel. Ze broedt ze in 4 weken uit en de jongen die uit het ei kruipen, hebben al meteen kleine veertjes. De hen beschermt de jongen tot ze helemaal zelfstandig zijn. Daarbij kan ze zeer fel zijn en zelfs grotere rovers aanvallen.

  Blauwe pauwen zijn geslachtsrijp als ze ruim 3 jaar oud zijn en ze kunnen zeer oud worden, wel 30 jaar.

  Terug naar boven


  Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.