allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Clavaris pretiosa

Blauwe Grondduif - Clavaris pretiosa - Blue Ground-dove

De blauwe grondduif is beschreven door de Mexicaan Fernando Ferrari-Pérez in 1886. Hij was hoofd van een overheidscommissie die ten doel had alle dieren die voorkomen in Mexico in kaart te brengen. Tegenwoordig zijn binnen het geslacht Clavairs drie soorten beschreven:

  • Claravis godefrida (Purperband grondduif)
  • Claravis mondetoura (Purperborstgrondduif)
  • en de Claravis pretiosa (Blauwe grondduif)
Deze duifjes van rond de 20 cm groot, leven in Midden-Amerika, Centraal-Amerika en in het westen van Zuid-Amerika. Ze bewonen voornamelijk de vochtige tropische en subtropische gebieden met veel open stukken, ook leven ze op berghellingen tot ruim boven de 1000 meter.

Bij deze duiven is het geslachtsverschil gemakkelijk te zien, de doffer is overwegend blauw en de duivin roodbruin. Zoals de naam al doet vermoeden, leven blauwe grondduiven veel op de grond. Ze zoeken daar in kleine groepjes of in koppels hun voedsel. Dat bestaat uit allerlei zaden en kleine insecten. Zoals veel duiven slikken ze de zaden heel in, waardoor ze erg kleine steentjes moeten opnemen om de zaden in de spiermaag te kunnen vermalen. Als aanvulling op het menu eten ze ook jong groen en van afgevallen fruit en kleine bessen.

Na indrukwekkend baltsgedrag van de doffers, dansen en buigen vooral, vormen zich koppels die samen een nest bouwen in een boom. Van takken en dikke grassen maken ze een plat nest met een holletje in het centrum. De duivin legt twee witte eitjes die na 15 dagen broeden uitkomen. Ook deze duifjes voeren hun jongen de eerste dagen met kropmelk, een zeer eiwitrijke vloeibare vloeding die de vogels zelf aanmaken in hun krop. Later volgen voorverteerde zaden en insecten. Door het hoge eiwitgehalte van de voeding groeien de jongen zeer snel en met twee weken vliegen ze al uit.
Bij voldoende voedselaanbod volgen er vaak nog twee legsels voor de vogels in de rui vallen.

Ook bij de jonge duifjes is het geslachtsverschil al snel zichtbaar. Beide geslachten lijken weliswaar op de duivin, maar bij jonge doffers zijn de stippen op de vleugels al heel snel een stuk donkerder dan die bij duivinnen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.