allevogels


advertentieruimte

Blauwbuikpapegaai Triclaria malachitacea

Blauwbuikpapegaai - Triclaria malachitacea - Blue-bellied parrot

De Blauwbuikpapegaai is een middelgrote vogel, hij meet ongeveer 29 cm. Hij komt alleen voor in de vochtige oerwouden in zuiden van Brazilië. Het is ook de enige soort in het geslacht Triclaria, de vogel is voor het eerst beschreven door Wagler, in 1832.
Het is een vrij rustige papegaai wat geluid betreft, hij fluit wel, maar vergelijkbaar met dat van zangvogels. Een koppel fluit vaak tegelijk, een grappig gehoor. Alleen de man toont de blauwe buik, de pop is egaler groen.

Blauwbuikpapegaaien komen zelden o de grond, ze zoeken hun voedsel voornamelijk in de bomen. Ze eten zaden, fruit, bloemen en bloemknoppen, nectar en regelmatig ook insecten. Ook voor deze papegaaien geldt dus dat een zaadmengsel alleen beslist geen compleet menu vormt. Pinda's zijn ronduit slecht, ze komen deze in hun natuurlijke omgeving ook niet tegen. Een veel gezondere lekkernij is af en toe een palmnoot. Deze bevat veel gezonde stoffen en veel vogels zien het als een echte traktatie.

In het oerwoud baden Blauwbuiken vaak door zich langs natte bladeren te wrijven, in gevangenschap dienen ze beslist ook vaak te badderen of besproeid te worden. Alleen dan kunnen ze zichzelf goed verzorgen, met name hun verenpak.

Als slaapplaats kiezen deze bijzonder mooie vogels een natuurlijke holte, vaak in een boom. Ook in een volière slapen ze het liefst in een ruim nestblok. Afhankelijk van het weer krijgen volwassen Blauwbuikpapegaaien in ons klimaat in april of mei broedneigingen. Er volgen meerdere paringen en na twee weken begint de pop met leggen. Meestal zijn het 4 eieren, die de pop alleen 4 weken bebroedt. Als er jongen zijn is het nuttig om wat extra dierlijk voedsel aan te bieden, in de natuur eten de vogels dan veel meer insecten dan anders. De jongen vliegen na een kleine 2 maanden uit en worden dan nog 4 of 5 weken door de ouders gevoerd. Met voldoende ruimte kunnen de jongen lang bij de ouders blijven.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.