allevogels


advertentieruimte

Luscinia svecica cyanecula

Blauwborst - Luscinia svecica cyanecula - White spotted Bleuthroat

De blauwborst mogen we gerust rekenen tot een van de mooiste inheemse vogels. Niet alleen door zijn kleurenpracht, ook de zang is zeer de moeite waard. De zang is in stille gebieden ook 's avonds en 's nachts te horen, zeker in de broedtijd. Het is een vogel die vooral voorkomt in moerassige gebieden met veel water. Een paar natuurgebieden in Nederland en België voldoen hieraan, vooral als ze goed beheerd worden. De blauwborst houdt van terreinen zonder al te hoge bomen met alleen lage begroeiing.

De blauwborst is maar ongeveer 15 cm groot, maar door zijn slanke lijf en houding lijkt hij wat groter. Alleen de mannetjes hebben de fraaie blauwe borst. Hij heeft ook een neefje, of beter kunnen we zeggen een oom. De blauwborst met een rode vlek op de borst, de Luscinia svecica svecica, is namelijk de nominaatvorm. Deze komt alleen voor in Scandinavië en Rusland. Bij ons leeft de ondersoort de witgesterde blauwborst. In de zomer heeft de ene soort een rode, de andere een witte vlek op de blauwe borst.

Hoewel niet echt zeldzaam, zullen er maar weinig mensen zijn die de blauwborst in het wild tegenkomen. Dit vanwege zijn voorkeur voor drassige gebieden. Ze komen maar zelden in de buurt van bebouwing.

Blauwborsten eten voornamelijk insecten, het zijn uitstekende muggenbestrijders. Ook eten ze kleine vruchten en wormpjes.

Het nest maken ze in dichte lage beplanting. Er worden gemiddeld 5 eitjes gelegd. Deze komen na 12 dagen broeden uit. De eerste 3 dagen voert alleen de pop, daarna helpt ook de man driftig mee. De ouders voeren zo veel en goed, dat de jongen al na 11 of 12 dagen uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.