allevogels


advertentieruimte

Birma tortel Streptopelia tranquebarica

Birmatortel - Streptopelia tranquebarica - Red Turtle Dove

De vogel hierboven is gefotografeerd in Thailand bij het Koninklijk paleis.

De Birmatortel komt voor in grote delen van zuidelijk Azië, dus zeker niet alleen op Birma. Hij is rond de 20 cm groot en bij deze duiven is het geslachtsverschil voor de verandering wel eens goed zichtbaar. De kop van de doffer is roodbruin, terwijl de duivin een meer grijze kop heeft. Ook de lichaamskleur is bij de duivin anders, zij is overwegend bruin, hij is blauwgrijs.

De natuurlijke leefomgeving voor deze duif is heel gevarieerd, van droge bossen tot savannes, maar ook in heuvels en zelfs in bewoonde omgeving worden de Birmatortels gezien. Ze leven van zaden van allerlei bomen en planten en jong blad en bloemknoppen.

Zoals de meeste duiven maken ook Birmatortels slechts een simpel nest, het is niet meer dan een komvormig hoopje takken en bladeren. Toch weten ze dit vaak verrassend zorgvuldig in een struik te hangen. Het oogt slordig, maar is uiterst effectief. Niet zelden brengen de vogels meerdere nesten per seizoen voort.

Per legsel worden er 2 flinke eieren gelegd die vooral door de duivin bebroed worden. Al na 13 of 14 dagen komen de jongen uit het ei en na nog eens 2 weken vliegen ze uit. Uitgevlogen jongen worden door de doffer nog een paar weken bijgevoerd voor ze echt zelfstandig zijn. Pas als de jonge doffers beginnen te kleuren worden de jongen geacht de wijde wereld in te trekken.

Buiten het broedseizoen leven Birmatortels vaak in grote groepen, waarbij ze niet zelden ook optrekken met andere vogelsoorten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.