allevogels


advertentieruimte

Bubo bubo bengalensis

Bengaalse Oehoe - Bubo bengalensis - Indian Eagle-Owl

De Bengaalse oehoe is voor het eerst beschreven door Franklin, in 1831 en is lange tijd beschouwd als ondersoort van de Bubo Bubo, de Europese oehoe. Nog steeds wordt door een aantal instanties de naam Bubo bubo bengalis gebruikt, maar officieel wordt deze fraaie uil als aparte soort gezien. De Russische ornitholoog Georgiy Petrovich Dementiev was degene die dit in de jaren 50 van de vorige eeuw wetenschappelijk bewees.
Stuart Baker stelde vast dat er van de Bengaalse oehoe twee verschijningsvormen bestaan, een met witte stippen op de rug en een met bruine strepen. Toch zijn er nog geen ondersoorten erkend.

Deze oehoe is rond de 50 cm groot, een stuk kleiner dus dan de Europese. Het leefgebied bestaat uit rotsachtige gebied met bossen in grote delen van Zuid-Azië. Vooral bossen op rotswanden zijn favoriet, in vochtige lagere gebieden komen deze uilen eigenlijk nooit.
Ook deze uilen zijn nachtdieren, overdag verschuilen ze zich in rotsspleten of in holen in bomen, soms biedt een dik bladerdak van een boom al voldoende schuilplaats.

In de ochtend- en avond schemering beginnen deze uilen geluid te maken, vlak na de schemering worden ze echt actief en gaan ze op jacht. In hun geruisloze vlucht jagen ze op knaagdieren, vogels, vleermuizen, kikkers en hazen en konijnen. Ze vallen zelfs grote grondvogels als fazanten en pauwen aan als ze honger hebben. Kleine prooien worden in hun geheel ingeslikt, grotere geplukt en in stukjes verorberd.

Bengaalse oehoe's broeden in rotsspleten, de eieren worden gewoon op de grond gelegd, hooguit worden er wat bladeren bijeen geschraapt. De jongen, meestal 3 of 4, kruipen na ruim 4 weken uit hun ei. Beide ouders voeren ze dan met fijngemaakte prooidieren. Het duurt een half jaar voor de jongen helemaal zelfstandig zijn en ze de ouders verlaten.

De Bengaalse oehoe is opgenomen in Appendix II van CITES en Bijlage B van de Basisverordening. Voor de Bengaalse oehoe is het dus verplicht een administratie bij te houden.
De legale herkomst van de vogels dient aangetoond te worden doordat de vogels geringd zijn met een naadloos gesloten pootring en aan de hand van administratie.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.