allevogels


advertentieruimte

Terathopius ecaudatus

Bateleur - Terathopius ecaudatus - Bateleur

De Bateleur behoort tot de groep der adelaars en havikken. Hij is afkomstig uit Afrika, waar hij in een groot gebied rond de evenaar voorkomt. Hij leeft overdag voornamelijk in de lucht waar hij, met snelheden tot 80 km/h achter zijn prooi aan jaagt.

Deze prooi kan van alles zijn, maar zijn voorkeur ligt toch wel bij de kleinere soorten knaagdieren als konijnen en ratten. Zit er echter op de grond een vogel te broeden, dan neemt hij die gewoon even mee in zijn maaltijd. Wat ook een lekkernij voor hem is, is een slang. Of deze nou giftig is of niet dat maakt hem niet uit. Een slang benadert hij namelijk met zijn kop omhoog en de vleugels wijd uit. Hierdoor kan de slang alleen zijn veren of zijn, tegen giftige beten beschermende, poten pakken. Vocht haalt een bateleur uit diverse soorten prooien, hierdoor hoeft hij bijna nooit extra te drinken

Per dag bestrijkt de vogel door de lucht soms wel een gebied van ruim 600 vierkante kilometer om te zoeken naar prooien.

In de broedperiode legt een pop maar 1 ei. Dit ei wordt gedurende 2 maanden bebroed, voordat het jong uitkomt. Een jonge bateleur krijgt pas na een maand of 3 de eerste veren en wordt ook daarna nog een maand of 4 door de ouders bijgevoerd. Jonge bateleurs zijn kwetsbaar, slecht 2% wordt volwassen. Zijn ze echter volwassen, dan kunnen ze nog zo'n 20 tot 25 jaar leven.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.