allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Carduelis Flammea cabaret

kleine Barmsijs - Carduelis Flammea cabaret - lesser redpoll

Friese naam: stien barmke.

De kleine barmsijs is een vogel die sinds eind jaren 60 hier in Nederland een vaste broedvogel is. Men dacht eerst dat er maar één barmsijs in Nederland was, namelijk de noordse barmsijs , maar na onderzoek werd duidelijk dat er twee soorten waren.
De noordse, wat geen broedvogel is in Nederland en de kleine barmsijs, wat wel een broedvogel is. De kleine barmsijs is een jaarvogel in Nederland, vooral in de winter zijn er grote aantallen in Nederland.

De kleine barmsijs is ongeveer 13 cm groot en heeft een mooie donkere borst. De mannen en poppen hebben allebei een rode kruin. De man heeft over het algemeen een minder grove bestreping, is intensiever van kleur en hij heeft ook een rode borst en wangen. Ook zijn keel en stuit zijn rood.

Kleine barmsijzen komen vooral voor in berkenbossen met open plekken, gemengde bossen en heidegebieden met hoge bomen, maar je ziet ze ook steeds vaker in tuinen.

Barmsijsjes eten allerlei zaden en onkruiden en in de zomer ook insecten.

De kleine barmsijs hoort in de familie fringillidea.
Andere barmsijssoorten zijn:

 • Groenlandse barmsijs ~ flammea rostrata
 • Noordse barmsijs of grote barmsijs - acanthis flammea flammea
 • Witstuit barmsijs - Acanthis Flammea Hornemanni
 • IJslandse barmsijs - Acanthis Flammea Islandica
 • Coues barmsijs - Acanthis Flammea H. Exilipes
 • Langsnavel barmsijs - Acanthis Flammea Holbolli

  Let op!

  Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan in gevangenschap geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.

  De in Nederland verplichte ringmaat is voor de kleine en de witstuit barmsijs 2,5 mm.
  Voor de grotere/noordse/Groenlandse/IJslandse 2,7 mm.

  Terug naar boven


 • Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.