allevogels


advertentieruimte

Icterus galbula

Baltimore troepiaal - Icterus galbula - Baltimore Oriole

Troepialen (Icteridae) zijn vogels van de Nieuwe Wereld. De familie telt 104 soorten. De baltimore troepiaal is in Nederland ineens "wereldberoemd", hij werd begin januari 2010 gespot in Alkmaar, in een woonwijk. Volgens veel vogelspotters een verdwaald exemplaar. Deze vogel leeft namelijk in Noord-Amerika, zodra het daar kouder wordt, begint hij aan een gigantisch lange reis naar Zuid-Amerika om daar te overwinteren. Mogelijk was dit exemplaar verdwaald.

De baltimore troepiaal is een 19 cm groot zangvogeltje, waarvan vooral het mannetje fraai gekleurd is. Hij is overwegend oranje en heeft een zwarte keel en kop, die fel afsteken tegen het oranje. De pop is een stukje minder spectaculair gekleurd maar zeer ook fraai, zie de foto hierboven. De naam heeft deze vogel gekregen door zijn kleuren, het oranje en zwart leek erg op de wapenkleuren van de stichter van de stad Baltimore, Cecilius Calvert, die vanwege dat feit Lord Baltimore genoemd werd. het vogeltje is dan ook de "staatsvogel" van de staat Maryland, waar Baltimore toe hoort.

Een aan ons gemelde waarneming echter, leert dat deze troepialen ook veel noordelijker voorkomen, tot aan Chicago aan toe.

Deze troepiaaltjes leven in open gebieden met hoge bomen, ze komen dan ook veelvuldig in stadsparken voor. Daar leven ze van krekels en sprinkhanen, nectar, bessen en ander fruit. Met de spitse snavel van de echte insecteneter weten ze zelfs de best verstopte insecten uit boomschors en richeltjes te peuteren. Vanwege het grote aantal sprinkhanen dat de baltimore troepialen eten, zijn ze zeer geliefd bij fruitkwekers, ze nemen het beetje fruitschade doordat de vogels er van eten graag voor lief; alles beter dan een sprinkhanenplaag.

In het voorjaar weeft het popje van grassen een hangend nestje, meestal aan het eind van een tak. na meerdere paringen legt ze er gemiddeld 4 eitjes in die ze zelf twee weken bebroedt. Het mannetje komt pas weer in actie als de jongen uitgekomen zijn. De jongen worden met onvoorstelbare hoeveelheden sprinkhaantjes grootgebracht, ze groeien razendsnel door de hoge voedingswaarde en het hoge eiwitgehalte van dit voedsel. Al binnen twee weken vliegen ze uit. Man en pop voeren ze dan nog eens twee weken voor ze zelfstandig zijn.

Jonge vogels zien er heel lang uit als de pop. Jonge mannetjes doen er anderhalf jaar (!) over om helemaal op kleur te komen. Vermoed wordt, dat ze om die reden ook heel lang in de buurt van het ouderpaar mogen blijven, ze zijn dan nog geen concurrenten voor de oudere man.

De zang van de baltimore troepiaal is beslist aangenaam te noemen en draagt ver. Zoals bij zoveel zangvogels, is dit bedoeld om andere mannetjes op afstand te houden voor en tijdens het broedseizoen.

Aan het eind van de zomer trekken deze vogels in grote groepen naar Zuid-Amerika. Soms blijven ze hangen in het uiterste zuiden van Noord-Amerika, maar het gros vliegt een stuk verder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.