allevogels


advertentieruimte

Leucopsar rothschildi

Balispreeuw - Leucopsar rothschildi - Bali Starling

De 'Jalak Putih Bali', zoals de Balispreeuw in Indonesië wordt genoemd, is een ongeveer 24 cm lange vogel. Hij is smetteloos wit met zwarte uiteinden van de vleugel- en staartveren. De onbevederde aangezichtshuid is lichtblauw. De Balispreeuw heeft een fraaie kuif, die meestal bij de man iets langer is dan bij de pop. Om het geslacht met 100% zekerheid te kunnen bepalen, moet de vogel worden gesekst.

De Balispreeuw komt alleen voor op Bali. Pas in 1912 werd de vogel "ontdekt" door de Duitse ornitholoog Stresemann. De wetenschappelijke naam werd 'Leucopsar Rothschildi' (het Griekse leucos betekent wit en psar betekent spreeuw).

De balispreeuw eet insecten, hun larven, spinnen en fruit. In gevangenschap is universeelvoer een goede basis, aangevuld met diverse soorten fruit en levende insecten. Krekels, sprinkhaantjes en meelwormen zijn hiervoor prima geschikt.

Opvallend detail; zodra er jongen zijn, eten de vogels bijna alleen maar hele kleine insecten. In gevangenschap worden jongen de eerste dagen vaak met alleen buffalowormpjes gevoerd. Pas na 5 of 6 dagen wordt langzaam overgeschakeld op grotere insecten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.