allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Orthotomus ruficeps

Asgrijze snijdervogel - Orthotomus ruficeps - Ashy Tailorbird

Snijdervogels zijn kleine Aziatische zangvogels uit het geslacht Orthotomus. Dit geslacht telt 11 soorten, de asgrijze is daar één van. Hij komt voor in Indonesië, op de Filippijnen, in Signapore en in Thailand. Het is een bewoner van zeer vochtige tropische wouden, meestal mangrovebossen, waar hij leeft in de onderste lagen van het bos.

Snijdervogels eten insecten, vooral larven en poppen, slakkeneitjes en spinnen. Ze zoeken deze in het dichte kreupelhout, waar ze als acrobaatjes doorheen hippen. Ondertussen laten ze bijna constant een zachte contactroep horen.

De naam snijdervogels is wel heel toepasselijk, snijder is namelijk een oud-Nederlands woord voor kleermaker. De naam benadrukt hun zeer speciale manier van nestbouw.
Deze kleine kunstenaartjes kunnen namelijk echt naaien. Ze gebruiken een groot levend blad als basis voor hun nest, dit rollen ze enigszins op en aan de randen prikken ze kleine gaatjes. Met heel dunne draadjes naaien ze één of meerdere bladeren tot een perfecte nestholte. Ze gebruiken allerlei zeer dunne plantaardige vezels als draad en soms zelfs draden van een spinnenweb. Waar mensen een knoopje zouden maken aan het uiteinde, kauwen deze vogeltjes het eind van zo'n draadje tot een balletje.
De zo ontstane nestholte valt niet op, is precies de gewenste maat, is waterdicht en wordt van binnen bekleed met nog fijnere vezels als kapok en pluizen van graszaden.

De pop legt gemiddeld 5 eitjes die door beide ouders om beurten bebroed worden. Na 13 dagen begint de drukste periode voor ze, de jongen worden zeer vaak gevoerd, ook weer door beide ouders. Al met twee weken vliegen de jongen uit, ze blijven dan nog ruim 10 dagen bedelen voor ze zelf hun voedsel kunnen verzamelen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.