allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Argusianus argus

Argusfazant - Argusianus argus - Argus Pheasant

De argusfazant is een van de grootste leden van de familie Phasianidae (ruigpoothoenders, fazanten en patrijzen). Vooral dankzij de lange staart is de vogel bijna 2 meter lang. Hij komt voor op een aantal eilanden in Azië, op Borneo, Maleisië en Sumatra. De soortnaam kreeg de vogel van Linnaeus en is vernoemd naar de "argusogen" die verschijnen als de haan zijn staart toont tijdens de balts.
Tegenwoordig worden er nog 2 ondersoorten beschreven:

  • de Argusianus argus argus, die leeft in Maleisië en op Sumatra
  • de Argusianus argus grayi, die leeft op Borneo. Deze man van deze ondersoort is iets kleiner en heeft meer oranje op zijn borst (bron: Birds of the World)
De vogel op de foto is vermoedelijk een hybride, de moeder was wel de nominaatvorm, de man onbekend (Bron Burgers Zoo).
Er zijn op het eiland Tioman restanten van veren gevonden die afkomstig zouden zijn van nog een ondersoort, Argusianus argus bipunctatus, maar deze wordt als uitgestorven beschouwd.

Argusfazanten zijn schuwe bosvogels die leven in de dichte tropische wouden. Ze komen voor op zeeniveau maar ook op hoogtes tot 4000 meter. Het zijn solitaire dieren, alleen in de broedtijd lokt de man een aantal vrouwtjes, de rest van het jaar leven de vogels alleen. Hennen trekken door het woud en hebben een vrij groot leefgebied, de hanen hebben een vaste plek, een open plek die ze zorgvuldig schoonhouden. Elk afgevallen blad of takje wordt verwijderd, deze plek dient namelijk in het broedseizoen als baltsplaats en moet dus goed onderhouden worden.
De vogels eten bijna alles wat ze op de bosbodem vinden; fruit, bladeren, kruiden, noten, zaden en insecten.

In de broedtijd begint de haan eerst zijn open plek nog beter schoon te maken en als dat naar wens is, begint hij met lokken van meerdere hennen. Hij doet dit door zeer harde geluiden te produceren, zelfs in het dichte woud dragen de klanken kilometers ver. Broedrijpe hennen reageren door naar de baltsplaats te komen waar dan het spektakel pas echt begint. De haan voert een zeer gecompliceerde dans uit, waarbij hij met zijn poten stampt, zijn vleugels spreidt en zijn staart omhoog gooit en de prachtige zogenaamde argusogen toont.
Tijdens deze dans houdt hij de hennen goed in de gaten en zodra een hen zich bereid toont, treedt hij haar.
Nadat hij zo meerdere hennen bevrucht heeft, stopt de dans en verdwijnt hij in het bos. De hennen verspreiden zich weer en zorgen elk zelf voor een nest om eieren te leggen.

Het nest bestaat uit niet meer dan kuiltje, vaak zoekt een hen daarvoor een rustige plek wat hoger in het bos. Ze legt 2 of 3 eieren en broedt deze uit in 24 tot 26 dagen. Ze beschermt en verzorgt de jongen bijzonder goed en deze blijven maar liefst een jaar in haar buurt. Jonge hanen zoeken dan een eigen vaste plek en zijn geslachtrijp als ze 3 jaar oud zijn. Hennen zijn al met 2 jaar broedrijp. Argusfazanten kunnen in het wild 20 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.