allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ara severa

Ara severa - Ara severa - Severe Macaw

De Ara severa wordt ook wel dwergara genoemd, met z'n 45 cm is het een van de kleinere arasoorten. Hij komt voor in het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Van oorsprong is deze ara een bosbewoner, maar tegenwoordig leeft hij ook op en om landerijen en plantages. Hij is gek op de vruchten van de oliepalm, de zogenaamde palmnoten. Verder eet hij zaden, bessen en ander fruit, bloemen en bloemknoppen en jonge scheuten van allerlei planten.

In gevangenschap vormt een zaadmengsel alleen dan ook beslist geen compleet menu. Palmnoten, maar ook andere noten (met mate vanwege het vetgehalte), allerlei soorten fruit (geen avocado!) en rauwe groenten dienen als aanvulling van een goed zaadmengsel.

Het mag inmiddels bekend geacht worden; pinda's zijn erg slecht voor alle papegaaiachtige.

Ara's zijn zeer monogaam, ze vormen paren voor het leven. Zelfs als ze in groepen vliegen, blijven de koppels vlak bij elkaar. In de vlucht houden ze dan contact door elkaar regelmatig met de vleugeltips aan te raken.

Ara severa's zijn als veel ara's holenbroeders, ze broeden in holtes, vaak in palmbomen. Per nest kunnen ze 3 tot 4 jongen krijgen, die ze zo'n 70 dagen in het nestblok verzorgen. Als de jongen uitvliegen, zitten ze al bijna compleet in de veren. Ook daarna blijven de ouders ze nog ruim een maand zeer actief voeren en verzorgen.

Ook deze Ara's zijn dol op water, zo vaak mogelijk een lauwwarme douche of een fijne bries uit de plantenspuit zal zeer gewaardeerd worden. Naast de voeding is het belangrijk dat maagkiezel en grit altijd voorhanden is.

Ara's zijn dol op knagen, zorg dat u daarvoor bedoeld materiaal ter beschikking stelt, bijvoorbeeld verse takken van wilg, kers of appel.

Tot slot, de Ara severa staat op de bijlage I van het Cites-verdrag, let goed op dat u geen ongeringde vogels zonder papieren koopt, dat is een ernstig strafbaar feit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.