allevogels


advertentieruimte

Propyrrhura maracana

Ara maracana - Propyrrhura maracana - Blue-winged Macaw

De Ara maracana hoort tot de dwergara's. Nou is "dwerg" eigenlijk wat teveel gezegd, hij is nog altijd rond de 45 cm groot. Andere namen voor deze vogel zijn Illiger's ara en blauwvleugel ara. Maracana's komen in de natuur voor in Zuid-Amerika, vooral in het centrale deel. Ze leven daar aan de randen van dichte wouden, veelal met palmbomen. De palmnoten vormen een belangrijk deel van hun voedsel.

Palmnoten zijn zaden van de oliepalm, de Elaeis guineensis. Ze zijn oranjerood, vaak met een gele voet en een bijna zwarte top. Ze zijn langwerpig-eivormig, meestal zwak driekantig en tot 5 cm groot. Ze zitten bij honderden tot duizenden bijeen in een dichte, tot 25 kg zware tros.
Ook eten ze graag Purgeernoten of Schijtnoten (Jatropha curcas). Deze vruchten komen van de een struikachtige plant waarvan de wortels een sterk gif bevatten. Om de gifstoffen te neutraliseren, verzamelen ook deze ara's zich regelmatig op kale bergwanden om daar klei te eten. Kennelijk weten de vogels instinctief dat de Jathropa giftig is, maar de voedingswaarde is erg hoog, de vruchten bevatten o.a. veel goede vetzuren.

In gevangenschap vormt een zaadmengsel alleen dan ook beslist geen compleet menu. Palmnoten, maar ook andere noten (met mate vanwege het vetgehalte), allerlei soorten fruit (geen avocado!) en rauwe groenten dienen als aanvulling van een goed zaadmengsel.

Het mag inmiddels bekend geacht worden; pinda's zijn erg slecht voor papegaaiachtige.

Ara's zijn zeer monogaam, ze vormen paren voor het leven. Zelfs als ze in groepen vliegen, blijven de koppels vlak bij elkaar. In de vlucht houden ze dan contact door elkaar regelmatig met de vleugeltips aan te raken.
Ara maracana's worden regelmatig in Nederland gekweekt, het zijn bijzonder goede ouders. Per nest kunnen ze 3 tot 4 jongen krijgen, die ze eerst 3 maanden in het nestblok verzorgen. Maar ook daarna ze blijven nog ruim een maand zeer actief de jongen voeren en verzorgen.

Ook deze Ara's zijn dol op water, zo vaak mogelijk een lauwwarme douche of een fijne bries uit de plantenspuit zal zeer gewaardeerd worden. Naast de voeding is het belangrijk dat maagkiezel en grit altijd voorhanden is.

In huis dient u rekening te houden met het geluid dat deze vogels kunnen maken en met de bijzonder sterke snavel, ze zijn echt gek op knagen, zorg dat u daarvoor bedoeld materiaal ter beschikking stelt, bijvoorbeeld verse takken van wilg, kers of appel.

Tot slot, de Ara maracana staat op de bijlage I van het Cites-verdrag, let goed op dat u geen ongeringde vogels zonder papieren koopt, dit is een ernstig strafbaar feit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.