allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Vultur gryphus

Andescondor - Vultur gryphus - Andean condor

De andescondor is een van de grootste roofvogels ter wereld, hij is rond de 130 cm lang en heeft een spanwijdte van 3 meter. Hij behoort tot de gieren en is in 1758 door Linnaeus beschreven in zijn werk Systema naturae per regna tria naturae. Met een gewicht van 13 tot 14 kilo is het ook meteen een van de zwaardere vliegende vogelsoorten. Van de andescondor zijn wel grote kleurverschillen gemeld maar er zijn geen ondersoorten bekend. Er zijn bijna zwarte exemplaren maar ook echt bruine.

Deze condors hebben een kale kop, nek en hals. Zowel de man als het wijf heeft een witte kraag onderaan de hals, bij de man is die groter. Sommige mannetjes tonen ook een soort kam bovenop hun kop.
De huid van de hals is sterk geplooid en goed doorbloed, bij opwinding kleurt de huid van de kop en de plooien zelfs rood.

Zoals de naam al doet vermoeden, leeft deze condor in en rond de Andes, een 7000 kilometer lange bergketen in Zuid-Amerika. Behalve hoog in de bergen komt de vogel ook in valleien en op vlaktes naast de bergketen. Met hoogteverschillen heeft de andescondor geen enkel probleem, hij wordt waargenomen in laaglanden maar ook op hoogtes van 5000 meter. De extreem grote vleugels zorgen voor een prima draagvermogen en daarnaast zijn anderscondors meesters in het gebruik van thermiek. Ze kunnen langer dan een uur zweven zonder een enkele vleugelslag. Ze leggen per dag zomaar een paar honderd kilometer af, schijnbaar zonder veel inspanning.

De andescondor is een echte aaseter, hij doodt niet zelf een prooi. Hij speurt hoog in de lucht de omgeving af naar kadavers van liefst grote dieren. Behalve herten en springbokken eet hij ook wel kleinere prooien zoals hazen en knaagdieren. In de kustgebieden zoekt hij ook op stranden en rotsen naar dode zeezoogdieren.

Als deze condors 5 jaar oud zijn, zoeken ze een partner waar ze rest van hun leven mee verder gaan. Het rood in de hals van de mannen verandert dan in geel en de huidplooien worden opgeblazen om nog meer indruk te maken. Na de vorming van een echt koppel zoeken de vogels samen een nestplaats. Meestal voldoet een overdekte richel op een rots, soms zoeken de vogels een echte holte.
Er wordt een enkel groot ei gelegd, dat vooral door het wijf bebroed wordt. De man lost haar slechts enkele uren per dag af. Het jong kruipt na 8 weken uit het ei en wordt dan nog ruim 5 maanden (!) op het nest gevoerd. Ook als het eenmaal uitvliegt, zorgen de ouders nog eens zo'n periode voor het jong.

Jonge vogels blijven bijna een jaar lang voornamelijk grijsbruin van kleur en jonge mannetjes hebben vaak wat witte veren die bij de eerste grote rui verdwijnen.
Andescondors nestelen niet elk jaar maar meestal eens per 4 of 5 jaar. Alleen in gebieden met een constant ruim aanbod van voedsel broeden ze soms vaker.

In de gebieden waar de andescondor leeft, kan het zeer heet zijn maar de condors hebben een aparte manier gevonden om zich te koelen. Waar bijna alle vogels hun ontlasting tegelijk met de urine uitscheiden, kan deze condor dit scheiden. Ze laten regelmatig de urine langs hun poten lopen, de verdamping daarvan zorgt voor verkoeling.

Tot slot, andescondors kunnen ruim 60 jaar oud worden in het wild.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.