allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Haliaeetus leucocephalus

Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus - American Bald Eagle

De Amerikaanse zeearend, ook wel witkopzeearend genoemd, leeft in de Verenigde Staten en Canada. Deze roofvogel heeft in tegenstelling tot de Afrikaanse soort een geheel gele snavel.

De zeearend is een echte viseter. Doordat hij goede ogen heeft, die wel 5 maal beter zien dan het menselijk oog, is hij in staat om de vis in het water te zien zwemmen. Soms is het een waar schouwspel als je ziet hoe de arend een zalm, die gelijk is aan zijn eigen gewicht van 6 kg, in één keer uit het water trekt. Zo'n schouwspel kun je bijvoorbeeld waarnemen tijdens de zalmtrek in Canada. Soms wordt er afgeweken van vis, dan eet hij kleine zeedieren of reptielen.

De Amerikaanse zeearend is een zeer monogame vogel. Heeft hij of zij een partner gevonden, dan blijft hij deze de rest van zijn leven trouw. Samen bouwen ze een nest van takken van dennenbomen. In dit nest worden de 1 tot 3 eieren gelegd, die gedurende 35 dagen worden bebroed. Doordat er tussen het leggen van het eerste en het laatste ei soms wel week zit, komen de jongen niet gelijktijdig uit. Hierdoor worden vaak maar 1 of 2 jongen groot gebracht. Eén reden hiervoor is bijvoorbeeld een laag voedselaanbod. Het oudste jong eist dan samen met het tweede jong al het voedsel op, waardoor het derde jong dood gaat. De jongen verlaten na ongeveer 12 weken het ouderlijk nest.

De Amerikaanse zeearend is sinds 1782 het symbool van de Verenigde Staten van Amerika. Hierdoor prijkt hij in veel logo's. Je ziet hem bijvoorbeeld in het logo van de Amerikaanse marine en in het zegel van de Amerikaanse president, maar hij staat ook op het dollarbiljet.

De zeearend is in 1940 middels een eigen wet tot beschermde soort uitgeroepen. Aan het eind van de vorige eeuw werd de soort met uitsterven bedreigd, maar sinds 2003 is de het aantal weer stijgend.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.