allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lagopus muta

Alpensneeuwhoen - Lagopus muta - Rock Ptarmigan

Het alpensneeuwhoen is een rond de 35 cm grote fazantachtige uit het geslacht Lagopodus. Deze naam is een samenstelling uit het Oud-Grieks van harig en poten, binnen de fazantachtige valt dit geslacht ook onder zogenaamde ruigpoothoenders. Naast het alpensneeuwhoen kennen we nog het moerassneeuwhoen (Lagopus lagopus) en het witstaartsneeuwhoen (Lagopus leucura).
Onze alpensneeuwhoen heeft ook nog 2 ondersoorten, de Lagopus muta welchi en de Lagopus muta rupestris.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, leeft het alpensneeuwhoen zeker niet alleen in de Alpen. Hij komt ook voor in het noorden van Azië, in Schotland, in het noorden van Scandinavië en op IJsland. De foto's in ons artikel zijn ook gemaakt in IJsland (Jos, bedankt!).
Fossiele resten hebben aangetoond dat deze vogels gedurende de laatste ijstijd zelfs in geheel Europa voorkwamen.

Dit sneeuwhoen leeft in bergachtige gebieden op hoogtes net rond de boomgrens. Hij lijkt totaal geen last te hebben van zelfs extreme kou. In de zomer is de haan beige bruin en in de winter is hij praktisch helemaal wit, alleen de staart blijft donker gekleurd. De hen is in de zomer juist wat donkerder dan de haan en heel lichtgrijs in de winter. De haan is het hele jaar door herkenbaar aan de rode streep boven het oog, in prachtkleed is die streep zelfs groter en feller van kleur.

Alpensneeuwhoenders vertoeven een groot deel van hun leven op de grond en hippen af en toe door lage struiken. Los van dat gedrag kunnen ze ook uitstekend vliegen. Ze zoeken het meeste voedsel op de grond en in de struiken zoeken ze vooral bosbessen. Het voedsel bestaat verder uit zaden, bladeren, grassen, verschillende soorten heide en knoppen van verschillende struiken. Ook insecten worden gegeten, vooral in de broedtijd.
Als er sneeuw ligt, schrapen deze vogels met hun poten de sneeuwlaag weg, alleen als de sneeuwlaag te dik is zoeken ze lagergelegen gebieden op.

Deze sneeuwhoenders leven in groepen, alleen in de broedtijd eisen de hanen een stuk eigen territorium op. Ze vliegen dan luid roepend rond, tonen de kam en houden zo concurrenten op afstand. Hoe groter en indrukwekkender de kam toont, hoe meer succes de hanen hebben om een hen te verleiden. Hanen met een zeer grote en felgekleurde kam paren zelfs vaak met meerdere hennen.
Na diverse paringen legt de hen tot wel 10 eieren in een vrij simpel nest op de grond. Ze broedt deze zelf in 3 weken uit. De jongen zijn nestvlieders en eten ook al direct zelfstandig. De hen verzorgt en beschermt de jongen nog wel ruim 2 maanden tot ze geheel zelfstandig zijn en goed kunnen vliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.