allevogels


advertentieruimte

Agapornis Taranta

Agapornis Taranta - Agapornis taranta - Black-winged Lovebird

De taranta, ook bekend als Abessijnse agapornis of zwartvleugelagapornis, leeft hoofdzakelijk in Ethiopië. hij bewoont daar het ruwe bergland tot op hoogtes van 3000 meter. De naam abessijnse agapornis heeft hij te danken aan het gelijknamige gebied in Ethiopië. Waar de naam zwartvleugelagapornis vandaan komt, behoeft geen verdere uitleg.

Het voedsel van deze vogels bestaat hoofdzakelijk uit boom- en graszaden, vruchten en rijpe vijgen, daarnaast vinden zo ook de bittere jeneverbessen heerlijk. In gevangenschap kan er ook fruit worden aangeboden.

De taranta nestelt per koppel apart, dus niet in kolonies en bouwt zijn nest in holtes in hoge bomen. Het nest wordt gebouwd van twijgjes en takjes, die ze zo neer leggen dat er een laagje ontstaat waarin een kuiltje wordt gemaakt om de eieren in te leggen. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd die gedurende 24 dagen door alleen het vrouwtje worden bebroed. In de tijd dat de pop broedt, zorgt de man voor voedsel voor de pop, zodat zij het nest nauwelijks hoeft te verlaten. De jongen verlaten na ongeveer 7 weken het ouderlijk nest, maar worden nog wel enkele weken door de man bijgevoerd.

De taranta heeft wel een vervelende eigenschap. Deze soort is meer tot plukken geneigd dan de overige agapornissoorten. Dit begint vaak bij zichzelf, waarna de jongen volgen. Het plukken van de jongen gaat soms zover, dat de huid wordt opengescheurd, met soms zelfs de dood tot gevolg.

Tot slot kunnen we melden dat taranta's pas in hun tweede levensjaar geslachtsrijp zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.