allevogels


advertentieruimte

Agapornis roseicollis

Agapornis roseicollis - Agapornis roseicollis - Peach-faced or rosy-cheeked lovebird

De agapornis roseicollis is een stevige geblokte is een vogel van ongeveer 16 cm. De roseicollis, ook wel perzikkop genoemd, leeft in Namibië, Angola en Botswana.Buiten het broedseizoen leven ze in grote zwermen op savannes en in bossen.

Er is geen uiterlijk verschil waarneembaar tussen mannetjes en vrouwtjes, maar er zijn wel een paar dingen waar u op kunt letten.

  • Bijna altijd zijn de vogels die hard bijten poppen.
  • Poppen zetten de pootjes wijder uit elkaar dan mannetjes.
  • Als de vogel de ander voert, is het meestal een man.
  • Poppen klapperen vaker met de vleugels als ze willen paren, mannen maar zelden.
  • Als er eieren zijn, de vogel die het meest broedt, is bijna altijd de pop.
  • Bij volwassen poppen staan de bekkenbotjes wat verder uit elkaar dan bij mannetjes.

De vogels hebben in het wild een zeer gevarieerd voedselpatroon. Ze eten zaden, knoppen en scheuten, maar ook insecten, larven en poppen staan op hun menukaart.
In gevangenschap kunt u ze ook kleine beetjes groenten en fruit geven, paprika bijvoorbeeld vinden ze vaak lekker. Door herhaaldelijk verschillende soorten in kleine stukjes aan te bieden, kunt u ze gevarieerd leren eten, heel gezond.

In het wild broedt de roseicollis vaak in grote groepen. Ze zoeken een geschikte boom op, liefst met veel holtes en bouwen die om tot nestholtes. Het nestmateriaal, korte stukjes gras vooral, nemen ze mee door het tussen de veren te steken. Na diverse paringen legt de pop 4 of 5 witte eitjes. Na ruim 3 weken broeden, komen de jongen uit, beide ouders voeren ze. De jonge vogels vliegen uit als ze 5 of 6 weken oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.