allevogels


advertentieruimte

Agapornis pullarius

Agapornis pullaruis - Agapornis pullarius - Red-faced Lovebird

De Agapornis pullarius werd al in 1758 door Linnaeus beschreven en is een van de forsere agapornissen, hij meet rond de 15 centimeter. Deze agapornis komt voor verschillende landen in Centraal-Afrika. In 1908 werd er een ondersoort ontdekt, de Agapornis pullarius ugandae die, zoals de naam al doet vermoeden, alleen in Oeganda voorkomt.

De pullaria is een van de soorten waar uiterlijk verschil tussen man en pop valt waar te nemen. Mannetjes hebben een oranjerood gezicht en de buitenste vleugelveren zijn zwart. Poppen hebben een lichter oranje gezicht en alle vleugelveren zijn groen.

Deze agapornissen leven op begroeide savannes en andere grasvlaktes en aan de randen van bossen. Buiten het broedseizoen leven ze in groepjes van 20 tot 30 exemplaren. Bij plaatsen waar veel voedsel rijp is, verzamelen zich dit soort groepen, zodat er zwermen ontstaan van honderden vogels.

Het menu is geheel afhankelijk van de seizoenen, pullaria's eten graszaden, zaden van bomen en struiken, bessen, met een voorkeur voor guavebessen, vijgen, knoppen en jonge scheuten van allerlei planten. Zolang er veel fruit te eten valt, drinken de vogels weinig, ze halen dan voldoende vocht uit het voedsel.

De Agapornis pullaria is een echte holenbroeder, hij nestelt het liefst in termietenheuvels waar de temperatuur en luchtvochtigheid door de termieten constant gehouden wordt. De vogels graven een tunnel in de wand van zo'n heuvel en maken een nestkamer aan het eind, zo'n tunnel kan wel 80 cm lang zijn.
De pop legt gemiddeld 5 eitjes per legsel, ze broedt ze zelf uit in 24 dagen. Beide oudervogels voeren de jongen, deze vliegen uit als ze 7 weken oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.