allevogels


advertentieruimte

Agapornis personatus

Agapornis personata - Agapornis personata - Yellow-collared Lovebird

De agapornis personata is een dwergpapegaai met een lengte van 14 tot 15 cm en een forse bouw. Bij deze vogel houdt dat in dat hij een korte staart, een brede borstkast en een in verhouding grote snavel heeft. De agapornis personata bestaat in vele kleurvarianten en heeft een beduidend minder luide schreeuw dan de roseicollis.

De agapornis personata komt oorspronkelijk uit het noorden van Tanzania en wordt al heel lang in Europa gehouden en gekweekt.
De personata is oorspronkelijk groen met een zwarte kop. De borst is geel, de rug groen. Hij heeft een rode snavel en een witte oogring. Er zijn inmiddels heel veel kleuren gekweekt, zoals prachtig geel en zelfs lichtblauw.

Deze agapornissen kunnen samen gehouden worden met andere, sterke parkietachtigen, maar niet met kleine, kwetsbare andere vogels. Het samen houden met andere agapornissoorten moet met enige voorzichtigheid gebeuren.

U kunt een agapornis ook uitstekend als eenling in huis houden, het diertje kan dan net zo tam worden als zijn grotere broer, de papagaai. Als u een agapornis alleen houdt, zal hij wel veel aandacht verlangen, terwijl ook allerlei speeltjes in de kooi voor wat afleiding moeten zorgen. Er zijn spiegeltjes, trappetjes en allerlei klim- en knaagartikelen verkrijgbaar waar de vogel zich uitstekend mee kan vermaken.

De kooi dient stevig te zijn en bestand tegen hun krachtige snavels, agapornissen knagen werkelijk op alles. Regelmatig wilgentakjes en knaagstenen aanbieden is dan ook nodig.>De personata houdt, in tegenstelling tot veel andere parkietachtigen, erg van badderen, een badschaal zal hij zeker waarderen.
Het voedsel kan bestaan uit een mengsel voor grote parkietachtigen. Gezonde lekkernijen voor een Agapornis zijn trosgierst, groente en fruit. Groente en fruit dient u niet teveel te geven omdat hier weinig energie inzit en het veel vocht bevat. De vogels kunnen bij een teveel aan groente en fruit een verminderde weerstand krijgen en hierdoor makkelijker ziek worden. Het zaadmengsel is het basisvoer voor een fisheri en moet dat wel blijven. Ook grit moet steeds voorhanden zijn. Hoewel de agapornis niet veel drinkt is vers water ook belangrijk.

Met een agapornis haalt u een gezellige druktemaker in huis, een huisvriend voor jaren, bekijk eens de argumenten hieronder en kom dan eens kijken op onze vernieuwde vogelafdeling. Wij hebben bijna altijd verschillende soorten in huis, ook heel jonge dieren.

voordelennadelen
 • schitterende kleuren
 • vrolijk en beweeglijk
 • eenvoudig te kweken
 • heel erg tam te maken
 • bereikt hoge leeftijd (10 jaar)
 • winterhard
 • onverdraagzaam tegen kleine vogels
 • ze kunnen bijten
 • Terug naar boven


  Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.