allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Agapornis nigrigenis

Agapornis nigrigenis - Agapornis nigrigenis - Black-cheeked lovebird

Een van de kleinere agapornissoorten is de nigrigenis, hij is net 13 centimeter groot. Hij komt in het wild voor in Zambia. Er leven twee populaties, beide in de nabijheid van grote rivieren. Daar houden ze zich op in de mopane-bossen, waar het bijna het hele jaar vochtig blijft.

De nigrigenis wordt ook wel zwartwangagapornis genoemd, niet zo gek gevonden. Deze vogels zijn pas rond 1900 ontdekt en in Europa ingevoerd en werden helaas vaak gekruist met de agapornis fisheri. De zuivere nigrinensis heeft echter geen zwart bovenop de kop, daaraan zijn bastaarden nog altijd te herkennen.

Deze kleine agapornissen zijn echte warmte- en vochtliefhebbers, ze moeten meerdere keren per dag kunnen drinken, daarom blijven ze in het wild altijd in de buurt van water.
Het zijn behendige klauteraars maar ze kunnen ook prima vliegen.

Het voedsel is bijna volledig plantaardig, ze eten zaden, vruchten, kruiden, boomschors, jonge bladeren, nectar en een combinatie van schimmels en zwammen, lichen genaamd. Vooral in de broedtijd eten ze af en toe kleine ongewervelde dieren.

Ook deze agapornissen slapen en nestelen het liefst in holtes in mopane-bomen. De popjes leggen meestal 5 of 6 eieren, die ze zelf uitbroeden in 3 weken, een beetje afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De mannetjes voeren hun partner op het nest en later ook de jongen. De jonge nigrigenissen vliegen uit als ze zo'n zes weken oud zijn en worden dan nog een paar weken gevoerd door de ouders.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.