allevogels


advertentieruimte

Agapornis lilianae

Agapornis lilianae - Agapornis lilianae - Lilian's lovebird

De Agapornis lilianae wordt ook wel Nyasa-agapornis genoemd en is in 1894 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Engelse geoloog en ornitholoog George Ernest Shelley. Deze wat minder bekende agapornis komt oorspronkelijk uit een aantal landen in het zuiden van Afrika, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe en Mozambique.
Het zijn kleine vogels, ze zijn meestal maar 13 cm groot.

Het leefgebied bestaat vooral uit gortdroge valleien rond rivieren. Streken waar het zomers zeer heet is en waar droge periodes zomaar 8 of 9 maanden kunnen duren. In de andere maanden valt er dan juist weer extreem veel regen in de vorm van tropische buien.

Lilianae's leven een groot deel van het jaar in grote groepen, ze scharrelen op de grond op zoek naar zaden en ze bezoeken massaal bomen en struiken waar wat eetbaars te vinden is. Ze eten bessen, zachte noten, allerlei vruchten en knoppen en van bepaalde bomen de hele bloemen.

De vogels blijven hun hele leven op dezelfde plek, dat is altijd in de buurt van mopane-bomen (Colophospermum mopane). De zaden van deze bomen zijn zeer rijk voedsel voor ze en ze groeien met veel spleten en holen in de bast, ideale nest- en rustplaatsen voor de agaponissen.

Agapornis lilianae's nestelen in krappe holen, de invliegopening is ook erg klein, dit om zoveel mogelijk rovers te weren. Een legsel bestaat gemiddeld uit 4 eitjes. De pop bebroedt ze zelf ruim 3 weken en de jongen worden door beide ouders gevoerd. Ze vliegen uit als ze rond de 40 dagen oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.