allevogels


advertentieruimte

Aquila verreauxii

Afrikaanse zwarte arend - Aquila verreauxii - Verreaux's Eagle or African Black Eagle

De Afrikaanse zwarte arend behoort, met diverse andere soorten tot de familie Aquila. Deze familie is een onderdeel van de orde havik- of sperwerachtige (Accipitridae). In deze orde zitten naast de eerder genoemde familie ook bijvoorbeeld de familie van de zeearenden (Haliaeetus) en allerlei soorten wouwen en gieren. De Afrikaanse zwarte arend leeft voornamelijk in het zuidelijk deel van Afrika, maar komt ook noordelijker voor tot in het zuiden van Europa. Hij leeft hoofdzakelijk paarsgewijs.

Om aan zijn voedsel te komen, maakt deze arend in bergachtig gebied vaak gebruik van een verrassingsaanval. Hij zweeft rustig rond in het bergachtig gebied en komt dan onverwachts achter een berg vandaan en grijpt een klipdas. Naast deze aanvalstechniek, jaagt hij ook op andere manieren parelhoenders, apen, hazen, kleine antilopen en andere kleine dieren en soms wordt ook wel een reptiel verorberd.

Doordat de Afrikaanse zwarte arend voornamelijk in het bergachtige landschap, ver van de mens vandaan, woont, kan hij rustig broeden. Er worden 2 tot 3 eieren gelegd in een nest dat gemaakt is van takken. Het leggen van de eieren neemt meestal aan dag of 8 in beslag. Daarna wordt er, gedurende ongeveer 45 dagen, door beide ouders gebroed. Het duurt lang voordat de jongen het ouderlijk nest verlaten. Dit kan soms wel oplopen tot bijna 100 dagen.

De Afrikaanse zwarte arend is een uitstekend vlieger. Hij maakt erg goed gebruik van de opgaande warme luchtstromen die de bergen afstaan. Hierdoor kan hij heel geruisloos vliegen, wat hij dan weer gebruikt voor zijn eerdere genoemde verrassingsaanvallen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.