allevogels


advertentieruimte

Haliaeetus vocifer

Afrikaanse zeearend - Haliaeetus vocifer - African Fish Eagle

Zeearenden behoren tot de grote roofvogels der aarde. Er zijn verschillende soorten, maar de grootste is met een spanwijdte van 250 centimeter beslist een indrukwekkende verschijning. Er zijn 8 soorten:

  • Afrikaanse zeearend - Haliaeetus vocifer
  • Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
  • Europese zeearend - Haliaeetus albicilla
  • Madagaskarzeearend - Haliaeetus vociferoides
  • Sanfords zeearend - Haliaeetus sanfordi
  • Stellers zeearend - Haliaeetus pelagicus
  • Witbandzeearend - Haliaeetus leucoryphus
  • Witbuikzeearend - Haliaeetus leucogaster
Dit artikel gaat over de Afrikaanse zeearend, een vogel van rond de 70 cm groot en een spanwijdte tot 230 centimer. Het vrouwtje is beduidend groter dan het mannetje, verder is er geen uiterlijk geslachtsverschil waarneembaar (voor de mens).

De Afrikaanse zeearend lijkt veel op de Amerikaanse maar is te herkennen aan de snavel. Bij de Amerikaanse is de snavel helemaal geel. De Afrikaanse naam van onze zeerarend is verwarrend, zij noemen hem visarend, maar dat is voor ons een andere soort. Tot slot is ook de naam zeearend zelf vreemd, de vogel leeft veel vaker rond zoet water dan aan zee.
De Afrikaanse zeearend leeft voornamelijk in het westen van Afrika maar wordt ook ver landinwaarts gezien. Hij verblijft altijd in de buurt van water waar hij zijn voornaamste voedsel zoekt. De vogels houden per koppel een flink territorium bezet, ze zijn monogaam. Hun harde schreeuw is meestal al voldoende om soortgenoten uit hun gebied te houden.

Afrikaanse zeearenden jagen vaak vanaf een uitkijkpost, waar ze doodstil blijven zitten. Ze hebben extreem goede ogen, ze zien vissen net onder het oppervlak en kunnen vissen uit het water scheppen op een flinke afstand van hun uitkijkpost. Meestal scheppen ze de vis uit het water en vliegen meteen door in een scherende vlucht, maar bij grotere en tè grote prooien willen ze ook nog wel eens een nat pak halen.
Naast vis eten ze ook andere dieren, jonge watervogels zijn ook een geliefde prooi en zoogdieren tot het formaat van een hertenkalf zijn ook niet veilig.

In de broedtijd bouwen de vogels van takken een reusachtig nest, liefst hoog in een boom. Zo'n nest kan wel 2 meter groot zijn. Na meerdere paringen legt het wijf (zo heet dat bij roofvogels) meestal 3 eieren. De broedduur is erg lang, wel 6 weken. Jongen die uitkomen zijn bedekt met wit dons en ze worden door beide ouders zeer vaak gevoerd. Ze blijven tot wel 9 weken in het nest voor ze op de rand en in de takken van de nestboom hun vleugels gaan trainen. Meestal vliegen alle jongen op dezelfde dag voor het eerst echt uit maar ze blijven nog zeker 2 maanden afhankelijk van de ouders. Als de ouders besluiten dat de jongen sterk genoeg zijn, stoppen ze met voeren en de jongen gaan op de vleugels en op zoek naar een eigen partner en territorium.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.