allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Spheniscus demersus

Afrikaanse pinguïn - Spheniscus demersus - African Penguin

De Afrikaanse pinguïn komt voor in Zuid-Afrika en Namibië en woont daar op het vasteland en enkele eilanden voor de kust. Een andere mischien wel bekendere naam voor deze pinguïn is zwartvoetpinguïn. Deze naam is eigenlijk niet helemaal correct, omdat niet de gehele voet zwart is.

Deze pinguïnsoort heeft een opvallende roze streep boven het oog. Dit is de reden voor de Afrikanen om hem ook brilpikkewyn te noemen (Pikkewyn is de oude Nederlandse naam voor pinguïn). Ook in Nederland wordt hij wel brilpiguïn genoemd. De naam ezelspinguïn, zoals deze soort ook wel eens wordt genoemd, is niet correct. Dit omdat er in Nederland een andere soort wordt aangeduid met deze naam. Dit gaat om de soort Pygoscelis papua.

De Afrikaanse pinguïn is op het land niet zo snel maar in het water is het zeer snelle jager. Hij kan daar snelheden tot wel 40 kilomter per uur halen. Hij verlaat overigens bij gevaar ook direct weer het water, zijn grootse vijanden zijn de haai en zeezoogdieren.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vis, die ze in groepsverband vangen. Ze doen dit door in groepen scholen vis op te jagen en bij elkaar te drijven. Zodra de prooien dicht op elkaar zwemmen, vallen de pinguïn aan.

De Afrikaanse pinguïn is een bedreigde soort, door overbevissing en (olie)vervuiling komen ze steeds minder voor. Ook het veranderen van het klimaat speelt een rol bij het krimpen van de populatie.

In het broedseizoen legt de Afrikaanse pinguïn 2 eieren, die na een periode van ongeveer 47 dagen uitkomen. De jongen zijn bruin van kleur, pas na de eerste rui krijgen ze volwassen kleuren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.