allevogels


advertentieruimte

Bubo africanus

Afrikaanse oehoe -Bubo africanus - Spotted Eagle Owl or African Eagle Owl

Afrikaanse oehoes leven ten zuiden van de Sahara, in dicht beboste gebieden. Deze oehoe is iets kleiner dan onze Europese oehoe (Bubo bubo), maar heeft toch nog een spanwijdte van ongeveer een meter. De gele ogen zitten net als bij alle uilachtige vast in de kop. Dit is ook de reden waarom een uil zijn kop bijna helemaal rond kan draaien.

Het voedsel van de Afrikaanse oehoe bestaat uit kleine zoogdieren, reptielen en kleine vogels, maar ook ongewervelde dieren staan op zijn menukaart.

Doordat deze vogel vaak in de buurt van huizen en mensen jaagt, is hij vaak slachtoffer van de mens. De mens gebruikt pesticiden om de knaagdieren en insecten te bestrijden. Deze dieren worden dan weer door de uil gegeten, waardoor hij teveel gif binnenkrijgt, wat hem vervolgens fataal wordt. Daarnaast sterven veel oehoes doordat ze worden aangereden tijdens hun duikvluchten naar prooien.

Broeden doen deze oehoes als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Eerst wordt een partner voor het leven gekozen en nadat de geschikte partner is gevonden, wordt er een nestlocatie, op de grond, gezocht. In het nest worden 2 tot 4 eieren gelegd, die in ongeveer 32 dagen worden uitgebroed. Na 7 weken zijn de jongen zover dat ze kunnen vliegen, het duurt dan echter nog wel een week of 5 voordat de jongen echt het nest verlaten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.