allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Platycercus elegans adelaide

Adelaide rosella - Platycercus elegans adelaide - Adelaisde Rosella or Crimson Rosella

De Adelaide rosella wordt door sommigen gezien als aparte ondersoort van de Pennantrosella, de Platycercus elegans. Steeds vaker echter gaan geluiden op dat de Adelaide een kruising zou zijn tussen de pennant en de strogele rosella, de Platycercus flaveolus. De leefgebieden van deze twee soorten overlappen elkaar inderdaad en van beide hebben de adelaides wel veel weg. In elk geval vliegen er in het wild zeer veel tussenvormen rond, de vogels die erg geel zijn worden zelfs sub-adelaide genoemd.
Wij laten de keus aan u en hebben het hier in dit artikel gewoon over de Adelaide rosella.

De Adelaide rosella leeft in het zuiden van Australië, in bossen en parken en op landbouwgronden rond de stad Adelaide. Het is een forse rosella, hij is rond de 35 cm groot. Bijna altijd hebben mannen een wat grovere kop en snavel dan poppen, verder is er geen verschil te zien. Deze vogels kunnen rond de 20 jaar worden en zijn volwassen als ze ongeveer tweeënhalf jaar oud zijn. Adelaide rosella's zijn niet echt slopers, al knagen ze wel graag aan verse wilgentakken.

In het wild bestaat het menu uit allerlei zaden, vruchten en insecten. Ze eten ook hele bloemen en bloemknoppen, vermoedelijk voor de stuifmeel en de nectar. Ze eten zowel hele fijne graszaden als grovere zaden van bomen en struiken. Een groot deel van hun voedsel zoeken ze op de grond.
Rosella's in gevangenschap kunt u prima voeren met een goed mengsel voor grote parkieten, dat u aanvult met onkruidzaad, trosgierst en groenvoer en vooral zeer regelmatig fruit. In de kweekperiode eten ze ook universeelvoer, insectenpaté en eivoer.

Ook de Adelaide rosella's zijn holenbroeders, ze nestelen meestal in een holte in een boom, soms ook in rotsspleten. De pop legt 4 of 5 witte eieren die ze zelf in 22 dagen uitbroedt. De pop gaat een paar keer per dag eten en zij voert de eerste week de jongen met veel dierlijk voedsel. De man helpt later wel bij het voeren. De jongen groeien vrij langzaam en vliegen uit als ze rond de 40 dagen oud zijn.
De jongen zijn dan overwegend groen en ze zijn pas helemaal op kleur als ze een jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.