allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lorius lory

Zwartkaplori - Lorius lory lory - Black-capped Lory

De zwartkaplori is een forse vogel onder de lorisoorten, hij meet ruim 30 cm en de lichaamsvorm is vrij plomp. Hij komt in het wild voor in het westen van Nieuw Guinea.
Onder de wetenschappelijke naam Lorius lory worden er 7 ondersoorten gerekend;

  • Lorius lory cyanuchen - Blauwneklori
  • Lorius lory erythrothorax - Roodborstlori
  • Lorius lory jobiensis - Jobi-lori
  • Lorius lory lory - Zwartkaplori
  • Lorius lory somu - Somulori
  • Lorius lory salvadorii - Salvadorilori
  • Lorius lory viridicrissalis - Beaufortlori
In 1891 werd nog een ondersoort beschreven, de Lorius lory rubiensis, maar niet alle deskundigen zijn het er over eens of dit een echte ondersoort is of een kleurvariant.

Op de erg fraaie website www.lories.nl staat een artikel waarin de verschillen tussen de ondersoorten worden opgesomd, zie deze pagina

Zwartkaplories leven in de boomtoppen van tropische regenwouden, ze komen maar heel zelden naar beneden. Ze vinden bovenin voldoende voedsel en het is natuurlijk het meest veilig. Het voedsel bestaat uit nectar uit bloemen, stuifmeel, verschillende rijpe vruchten, zaden, insecten en de larven daarvan.

Het zijn behoorlijk luidruchtige vogels die in groepjes van rond de 10 tot 20 dieren de boomtoppen afstruinen op zoek naar voedsel. Ze zijn behoorlijk schuw en voorzichtig en door onderzoekers zijn ze, juist omdat ze zo hoog in de bomen leven, erg moeilijk te volgen. Wel is vastgesteld dat ze zeer sociaal zijn naar elkaar, een gevonden buit wordt vaak luidkeels gemeld aan de anderen in de groep.

Ook de voortplanting speelt zich helemaal af op grote hoogte, deze lories nestelen in natuurlijke holtes in de bomen. Ze kunnen zelf geen holen uithakken, maar maken wel de nestruimte eventueel op maat.
Na meerdere paringen legt de pop meestal 3 eieren die ze zelf in 25 dagen uitbroedt. De man bewaakt het nest en soms brengt hij ook (vloeibaar) voedsel naar de broedende partner. De jongen worden door beide ouders gevoerd en vliegen uit als ze 8 weken oud zijn. De ouders voeren nog 2 weken en dan moeten ze zichzelf redden.
Jonge zwartkaplories komen gedurende het eerste levensjaar op kleur en zijn al geslachtsrijp als ze 2 jaar zijn. Ze kunnen onder ideale omstandigheden bijna 30 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.