allevogels


advertentieruimte

Black Heron

Zwarte reiger - Egretta ardesiaca - Black Heron

De zwarte reiger is rond de 55 cm groot en een van de 13 soorten reigers binnen het geslacht Egretta. Ze behoren tot de familie Ardeidae, een familie met 67 soorten en de soort is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse zoöloog Johann Georg Wagler. Er zijn nooit ondersoorten van beschreven.

Zwarte reigers leven in een groot deel van Afrika, grofweg zuidelijk van de lijn Sudan - Mali. Ze leven altijd in de buurt van water; in en om zoetwatermeren, langs rivieren, op ondergelopen land, in getijdengebieden en daarmee ook in brak water. Ze worden zelfs waargenomen in zoutmeren.
Ze trekken niet maar volgen wel de regens, waar water is, is voedsel.

Zwarte reigers zijn sociale vogels, ze leven in groepen, soms in enorm grote groepen zelfs. Er zijn groepen waargenomen van meer dan 10.000 exemplaren. De populaties die aan de kust leven, rusten als het vloed is, dan is er toch weinig eten te vinden, de meer inlandse populaties slapen gewoon 's nachts.

Het voedsel bestaat voor het grootste deel uit vis, daarnaast eten deze reigers allerlei kreeftachtige en waterinsecten.
De jachtmethode is heel bijzonder. Deze vogels "weten" dat vissen en andere waterdiertjes zich graag in de schaduw ophouden en daar maken ze slim gebruik van. Met hun vleugels vormen ze een soort parasol, de schaduw die dat veroorzaakt, trekt visjes aan. Met hun snavel als supersnel steekwapen spiesen de reigers de visjes en andere prooien.
Waarschijnlijk omdat de lichtval dan het meest gunstig is, vissen deze vogels heel actief bij zonsondergang. Soms jagen zwarte reigers in groepen, soms solitair.
Er is ook nog een theorie dat de schaduw alleen bedoeld is om de reflectie van het water te verminderen, zodat de vogels zelf meer zicht zouden hebben. De eerste theorie echter vind ik leuker. :-)

Zodra in hun leefgebied de regentijd begint, begint voor die populatie ook het broedseizoen. Zodra de vogels in broedstemming komen, zorgt een andere manier van doorbloeding ervoor dat de gele voeten helder rood worden. De mannetjes baltsen door zich volledig gestrekt op hun mooist te tonen.
In bomen of in rietvelden bouwen beide ouders van takken en rietstengels een stevig nest waarin een legsel van 2,3 of 4 eieren gelegd wordt. Ook broeden gaat vaak in groepen, nestelende groepen van 30 of 40 koppels zijn geen uitzondering.

De eieren worden door beide ouders afwisselend bebroed en de incubatietijd hangt heel erg af van de omgevingstemperatuur en varieert tussen de 3 en 4 weken. De jongen komen niet tegelijk uit hun ei, de laatste red het dan ook vaak niet. Beide ouders voeren de kuikens met voorverteerd voedsel.
Als de jongen uitvliegen, zijn ze nog grijsbruin, ze zijn pas helemaal zwart als ze volwassen zijn, dat is als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.