allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Wulp

Wulp - Numenius arquata - Eurasian Curlew

De Wulp is al in 1758 door Linnaeus beschreven en tegenwoordig worden er 3 ondersoorten erkend:

  • Numenius arquata arquata
  • Numenius arquata orientalis
  • Numenius arquata suschkini

De wulp is de grootste onder de inheemse steltlopers, hij kan wel 60 cm groot worden en de snavel is soms wel 15 cm lang. Hij komt voor in grote delen van Europa en Azië. Het leefgebied is zeer gevarieerd, van grasvelden, akkers en kleine zoetwaterplassen tot uitgestrekte meren en stranden. Ook in Nederland komen wulpen vaak voor, in de broedtijd in koppels, in de rest van het voorjaar en zomer in kleine groepjes. In de winter vormen ze vaak enorme groepen, dan meestal aan de kusten.

De vogels leven van allerlei kleine diertjes; insecten, wormen, krabbetjes, schelpdieren en visjes.
Ze vangen deze met hun lange en gevoelige snavel, ze kunnen door de lange snavel vaak dieper in de bodem zoeken dan andere vogels.

Wulpen in Nederland broeden al in april, zodra het voedselaanbod groot genoeg is. Ze broeden in weilanden en er is per jaar slechts een enkel legsel van 4 eieren. Beide vogels bebroeden de eieren, na 28 dagen komen de jongen ter wereld. Deze blijven bijna 6 weken afhankelijk van de ouders die ze dan ook zeer fel verdedigen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.