allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Parabuteo unicinctus

Woestijnbuizerd - Parabuteo unicinctus - Harris Hawk

De woestijnbuizerd heeft een verwarrende naam, het is namelijk eigenlijk geen buizerd. :-) De Engelse naam is beter gekozen, "Hawk" betekent havik. De wetenschappelijke term Parabuteo betekent ook al dat het geen Buteo (buizerd) is, maar er slechts op lijkt. Hij hoort tot de familie Acciptridae (haviken en arenden).

Woestijnbuizerds leven alleen in Centraal- en Zuid-Amerika. Ook hier is de naam weer merkwaardig, het zijn namelijk geen echte woestijndieren. Ze vliegen boven halfwoestijnen maar net zo vaak boven savannes en zelfs bergen en vochtige bosgebieden. Mannetjes zijn rond de 50 cm groot, wijfjes een stuk groter, ruim 60 cm. Verder is er geen uiterlijk verschil tussen de geslachten.

Als echte roofvogels leven deze vogels van prooidieren. Met snelle duikvluchten vangen ze reptielen, vogels en knaagdieren. De prooien worden in de lucht meegenomen en gedood door de vlijmscherpe nagels. Kleine dieren verdwijnen met huid en haar in de forse snavels, grotere worden geplukt en in stukjes gegeten.
Net als gieren die in groepen hun aas zoeken, jagen woestijnbuizerds ook vaak in groepjes.

Woestijnbuizerds nestelen in bomen. van takken en lange grassen bouwt het wijf een nest. Een gemiddeld legsel bestaat uit 3 eieren, die 5 weken bebroed moeten worden voor de jongen er uit kruipen. Beide ouders dragen dan enorme hoeveelheden voedsel aan en de jongen vliegen uit als ze 7 weken oud zijn.
Jonge dieren blijven vaak lang bij de ouders in de buurt, ze helpen vaak zelfs mee een volgend nest te verzorgen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.