allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Touraco leucotis leucotis

Witwangtoerako - Touraco leucotis leucotis - White-cheeked Turaco

De Witwangtoerako komt voor in Oost-Afrika, vooral in Soedan en Ethiopië. De witwang leeft meestal in gebieden tussen de 2000 en 3000 meter hoogte.
Hij is voor het eerst beschreven in 1835 door Rüppel. In 1895 is door Sharpe de enige ondersoort touraco leucotis donaldsoni beschreven. Deze ondersoort onderscheidt zich door een bleekrode rand op de donkere kuif.
Deze toerako is rond de 42 cm groot en weegt gemiddeld 150 gram. Het meest opvallend aan deze op het eerste gezicht blauwgroene vogel, is de geribbelde, feloranje oogring en de oranje snavel. hij heeft een zwarte kuif en witte wangen. Door de haarbevedering lijkt een groot deel van de veren eerder op haren dan op veren.

Witwangtoerako's brengen het grootste deel van hun leven door in boomtoppen, vaak die van cypressen. Om zich voort te bewegen gebruiken ze het meest hun zeer sterke poten waarmee ze van tak naar tak te springen, maar ze kunnen ook uitstekend vliegen. Hun tenen zijn speciaal aangepast aan het leven in de bomen, de buitenste teen kan zowel naar voren als naar achteren gericht gebruikt worden. Bij het lopen en springen staan 2 tenen naar voren en 2 naar achteren, Zo hebben ze het meeste grip. Bij het vasthouden van voedsel staan er 3 naar voren en slechts een naar achter. Het geluid dat ze maken doet veel mensen denken aan het oerwoud, er wordt gezegd dat het veel op apengeluid lijkt. Deze fraaie toerako's worden in gevangenschap vaak ouder dan 10 jaar.

Het menu bestaat hoofdzakelijk uit vruchten, bloemen en bloemknoppen, maar ook kleine reptielen en insecten worden gegeten, zeker in de broedtijd. Alle toerako's hebben een snelle spijsvertering, ze moeten vaak en veel eten. Hun natuurlijke voedsel bevat onder ander koper, daarmee creëren ze glans op hun veren.

Witwangtoerako's maken een slordig nest van takjes en bladeren, vaak niet meer dan een kommetje. Ze broeden gezamenlijk ruim 3 weken en voeden ook samen de meestal 2 of 4 jongen op. Ze voeren die zo goed dat jongen vaak al met drie weken het nest uit hippen. Ze kunnen dan nog niet vliegen en worden door de ouders goed beschermd.

Hoewel toerako's over het algemeen vreedzaam zijn, ook tegenover veel kleinere vogels, kunnen ze puur door hun grote en actieve gedrag storend zijn in gemengde volières. Een toerako die op een tak springt als er net wat tropen willen gaan slapen, schudt de boel behoorlijk door elkaar.

Tot slot is er nog het fenomeen dat de vogels elkaar zeer fel kunnen aanvallen als ze niet gelijktijdig broeds worden. Veel ruimte en veel schuilgelegenheden zijn dan absoluut een noodzaak. Soms is het zelfs nodig de vogels tijdelijk te scheiden.

Voor de gevorderde liefhebber met veel tijd en ruimte zijn de witwangen geweldige vogels om te houden.

De aanbevolen ringmaat is 8 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.