allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Zenaida asiatica
foto Ton Koek

Witvleugeltreurduif - Zenaida asiatica - White-winged Dove

De Witvleugeltreurduif (ook wel gewoon witvleugelduif genoemd) leeft in twee gescheiden gebieden in Amerika. Op de Caribische eilanden leeft een grote populatie het hele jaar rond en daarnaast is er een populatie die overwintert in Centraal-Amerika en in het broedseizoen naar het noorden trekt, naar Mexico en Florida en nog verder zelfs naar de staat Arkansas. Losse kleine groepjes worden steeds vaker verder in Noord-Amerika gesignaleerd.

De wetenschappelijke naam is intrigerend, Zenaida is vrij te vertalen als "door de goden gezonden", maar waarom deze duif van Linneaus de toevoeging asiatica heeft gekregen is ons niet bekend, vreemd is het wel.

Er zijn 7 soorten treurduiven, hieronder een overzicht:

  • Zenaida asiatica (Witvleugeltreurduif)
  • Zenaida auriculata (Geoorde treurduif)
  • Zenaida aurita (Antilliaanse treurduif)
  • Zenaida galapagoensis (Galapagos treurduif)
  • Zenaida graysoni (Socorrotreurduif)
  • Zenaida macroura (Treurduif)
  • Zenaida meloda (Peruaanse treurduif)
En onze witvleugel heeft zelf ook nog ondersoorten:
  • Zenaida asiatica asiatica (Linnaeus, 1758)
  • Zenaida asiatica australis (J. L. Peters, 1913)
  • Zenaida asiatica mearnsi (Ridgway, 1915)

Behalve de witte strepen op de vleugels vallen ook de blauwe oogringen op bij deze 30 cm grote duif. De basiskleur is bruingrijs met een roze waas. Er is geen uiterlijk verschil waarneembaar tussen doffer en duivin. Witvleugelduiven leven meestal in grote kolonies, alleen in de broedtijd zonderen koppels zich meestal af.
Het voedsel van deze duiven bestaat uit diverse zaden, granen en vruchten. De ondersoort mearnsii leeft in de broedtijd in de woestijn en eet daar ook stuifmeel en nectar uit bloemen en vruchten van cactussen.

In de broedtijd bouwen de vogels van takken samen een nest in een boom. Na uitvoerig baltsen van de doffer volgen er diverse paringen. Dan legt de duivin twee witte eieren die de vogels om beurten in 13 dagen uitbroeden. De jongen worden de eerste 3 dagen gevoerd met uitsluitend de zogenaamde kropmelk, een zeer eiwitrijke vloeibare voeding die de vogels zelf aanmaken in hun krop. Al na 4 dagen kunnen de jongen ook hele zaden verteren.
Als de jongen uitvliegen zijn ze grijzer dan de ouders en ze hebben nog niet de blauwe oogring. Ook zijn de poten en voeten nog roze in plaats van rood.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.