allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lonchura nevermanni

Witschedelnon - Lonchura nevermanni - White Crown Mannikin

De Witschedelnon werd in 1924 voor het eerst beschreven door de Duitse zoöloog Erwin Stresemann. Dit vogeltje leeft in droge en in vochtige laaglanden in Indonesië en Papoea Nieuw Guinea. Zowel op savannes als in moerasgebieden wordt hij gezien. In de de vochtige gebieden is hij bijna altijd in riet en in rijstvelden te vinden, op droge gronden in hoge grassen.
Man en pop lijken erg op elkaar maar vaak heeft de man het grijs van de kop iets verder doorlopend naar de nek. Daarnaast zingen alleen de mannetjes, de vrouwtjes houden het bij wat piepjes.
Er zijn geen ondersoorten bekend maar er kan wel zeer veel variatie in uiterlijk voorkomen bij witschedelnonnen.

Omdat witschedelnonnen vaak in verticale en ruwe stengels zitten, groeien hun nagels sneller dan die van andere vogelsoorten, ze slijten tenslotte ook sneller. In volières dienen de nagels daarom regelmatig gecontroleerd te worden en eventueel geknipt. Een handige truc is ook wat verticale stokken of stengels te plaatsen, zodat ze op natuurlijke wijze kort genoeg blijven.

In het wild eten de vogels bijna uitsluitend zaadjes van een enkele graansoort, Panicum miliaceum. Dit is een gierst uit de grassenfamilie, bij ons beter bekend als trosgierst. Het eiwitgehalte van dit zaad kan wel 20% bedragen. Deze graansoort werd en wordt wereldwijd ook als humane voeding verbouwd. Onder andere griesmeel is een bekend eindproduct van deze soort.

Terug naar de nonnen. In het wild leven deze vogeltjes vaak in grote groepen, ook vaak gemengd met andere nonnensoorten. Toch komen er niet vaak bastaarden voor, de vogels blijven hun eigen soort trouw. In groepen is er meestal een dominant koppel dat mag broeden, de andere vogels fungeren dan als beschermers. In één of twee dagen wordt een nestje gebouwd en het leggen kan beginnen. Een legsel kan bestaan uit wel 6 eieren. Witschedelnonnen zijn zeer goede ouders, ze broeden om beurten en een legsel wordt praktisch nooit alleen gelaten. De eitjes komen uit na 12 of 13 dagen en ook dan tonen de nonnen zich perfecte verzorgers.
De jongen worden zeer vaak gevoerd en vliegen uit als ze rond de 20 dagen oud zijn. Ze worden nog twee weken gevoerd voor ze zelfstandig zijn. Het duurt ruim een half jaar voor de jongen op kleur zijn en jongen die al vroeg veel grijs op de kop tonen, zijn meestal mannen, maar ook hier weer, meestal, geen garantie.

Alles bij elkaar, de witschedelnon is een prachtig vogel die best wat meer aandacht verdient, getuige ook de fraaie foto's die wij toegezonden kregen. Ronald bedankt hiervoor!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.