allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ailuroedus buccoides

Witoorkatvogel - Ailuroedus buccoides - White-eared Catbird

Katvogels vormen een groep vogels die verspreid over de wereld uit 9 soorten bestaat. Katvogels vallen onder de prieelvogels, maar ze maken meestal niet echt een prieel op de grond. Ze versieren wel een plekje waar het vrouwtje gelokt wordt, vaak in een struik, waar van bladeren een soort platform gebouwd wordt, hun eigen dansvloer zeg maar.

De naam katvogel danken ze aan het geluid dat ze maken, dat lijkt op het miauwen van een kat. De geslachtsnaam Ailuroedus komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald kat-zanger.
4 Soorten katvogels komen voor in Australië en Azië, zo ook de witoorkatvogel. Deze leeft in tropisch regenwouden en in mangrovebossen in Nieuw Guinea en op een paar Indonesische eilandjes.

De witoorkatvogel is rond de 25 cm lang, het vrouwtje iets kleiner. Hij is voor het eerst beschreven door Temminck, in 1836. Inmiddels zijn er nog 3 ondersoorten bekend, te weten:

  • Ailuroedus buccoides stonii, door Sharpe in 1876
  • Ailuroedus buccoides geislerorum, beschreven door Meyer in 1891.
  • Ailuroedus buccoides cinnamomeus, door Mees in 1964

Witoorkatvogels leven in het lage deel van het oerwoud, maar ze komen maar zelden op de grond. Ze eten insecten en zacht fruit, soms ook stuifmeel, nectar en bloemen.

Zoals bij bijna alle prieelvogels zorgt de pop voor het nest, een kunstig fijne kom van bladerreepjes, en het broeden. Ze legt gemiddeld 2 eitjes per legsel en ook de zorg voor de jongen is haar taak. De jongen voedt ze met vooral insectenlarven en kleine vliegjes, pas na anderhalve week wordt ook een soort fruitpap opgebraakt als voedsel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.