allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Tauraco leucolophus

Witkuiftoerako - Tauraco leucolophus - White-crested Turaco

De witkuiftoerako leeft in dichte wouden op grote hoogtes in Centraal-Afrika, meestal in kleine groepen. Hij is rond de 40 cm groot en door de prachtige contrasterende kleuren een van de mooiste toerako's. Waar een aantal soorten opvalt door de subtiele, haast verborgen kleurenpracht, toont de witkuif deze in volle glorie.
Toch wordt hij in het wild niet vaak door mensen gezien, het is een schuwe bosbewoner die zich het liefst ophoudt tussen dicht gebladerte.

De witkuiftoerako eet overwegend vruchten, deze verzamelt hij door van tak naar tak te springen, hij kan wel vliegen maar doet dit niet vaak. Door het jaar eten ze veel verschillende vruchten, in hun leefgebied zijn er altijd wel vruchtdragende bomen te vinden. Ze eten soms ook sprinkhanen en andere insecten en bloemen en bloemknoppen. Ze vinden nectar en stuifmeel erg lekker, maar omdat hun snavels te grof zijn om alleen de stuifmeel en nectar er uit te halen, eten ze gewoon hele bloemen.

In gevangenschap kunt u dus ook het best zo gevarieerd mogelijk voeren. Ze lijken een sterke voorkeur te hebben voor vijgen, maar ook hier geldt, met mate. In het wild zijn vijgen ook slechts een deel van het jaar beschikbaar voor ze. Af en toe een bakje nectar is een ware traktatie voor ze en beslist een stevig steuntje in de rug bij ook maar een teken van stress of verzwakking.

Een goed menu kan bestaan uit appel, peer, sinaasappel, mandarijn, mango, banaan, vijgen, dadels, rozijnen en verse druiven, diverse bessen, universeelvoer en af en toe wat meelwormen. Het grotere fruit in blokjes, deze kunt u eventueel bepoederen met een goed voedingssupplement.

Toerako's maken een in verhouding klein nest, van takjes maken ze een kunstig geweven "schaaltje" van nog geen 20 cm in doorsnee. De pop legt per legsel 2 forse, witte eieren. Man en pop broeden om beurten en na ruim 3 weken kunt u jongen verwachten. Juist dan hebben de vogels wat meer behoefte aan dierlijk voedsel. Zo groot als ze zijn, de ouders voeren graag kleine insecten de eerste dagen. Buffalowormen worden vaak goed gevoerd.

Een misverstand over de naam is wel leuk om te melden. Toerako's worden in diverse talen wel bananeneters genoemd. Hun snavel is echter helemaal niet geschikt om bananen open te maken, ze eten bananen in het wild alleen als deze al aangevreten zijn door andere dieren.

Nog een leuk weetje; toerako's hebben 4 tenen per poot, 2 naar voren en 2 naar achter gericht. Eén van de achtertenen echter is opmerkelijk flexibel en kan haaks op de poot draaien. Op deze manier hebben de vogels bijzonder veel grip bij het landen, op horizontale maar ook op schuine en verticale takken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.