allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Cacatua alba

Witkuifkaketoe - Cacatua alba - White Cockatoo

De witkuifkaketoe is al in 1776 ontdekt en beschreven door de Duitse ornitholoog Müller. Er zijn geen ondersoorten van bekend.
De witkuifkaketoe wordt ook wel witte kaketoe genoemd, wel logisch want de vogel is bijna geheel wit. Alleen onder de staart en onder de vleugels is vaak een lichtgele waas zichtbaar. In het Engels wordt naast White Cockatoo ook de naam Umbrella Cockatoo gebruikt, dit vanwege de kuif die opgezet inderdaad een parapluvorm heeft.
Het is een vrij forse vogel, hij meet rond de 45 cm.

Witkuiven komen van oorsprong voor op de Molukken, in Indonesië, maar helaas worden ze daar in hun voortbestaan ernstig bedreigd. Voornamelijk de vangst van en de handel in deze fraaie dieren is hier de oorzaak van. Ook de aantasting van hun leefgebied speelt zwaar mee, veel van de dichte wouden waar ze oorspronkelijk leefden, zijn gecultiveerd of zelfs verdwenen ten gunste van plantages. In deze eentonige beplanting kunnen deze kaketoes niet overleven.

In het wild eten deze vogels zaden, noten, bloemen en knoppen, bessen, bladeren, fruit en insecten, met name insectenlarven. Ook hier mag dus duidelijk zijn dat voor kaketoes in gevangenschap een "zaadmengsel papegaaienvoer" absoluut geen volwaardig voedsel is. Vers fruit, stevige takken en bladeren om op te kauwen en meel- of moriowormen dienen met grote regelmaat verstrekt te worden. Sommige exemplaren schijnen dol op sprinkhanen te zijn.

Witkuifkaketoes zijn zeer sociale dieren, ze leven in paren of in familiegroepen. Ze zijn geslachtsrijp als ze 4 of 5 jaar oud zijn en vormen dan koppels voor het leven. De dieren houden bijna constant contact met elkaar door middel van harde geluiden. Deze kaketoes zijn gerust zeer luidruchtig te noemen, alhoewel dat uiteraard per individu kan verschillen. De één schreeuwt dagelijks een kwartiertje in de ochtend en in de avond, andere zijn de hele dag lawaaierig.
Beslist iets om rekening mee te houden voor mensen die ze in gevangenschap willen houden.

Daarnaast zijn het zeer actieve vogels, ze klimmen, lopen en vliegen graag, voor een volière wordt daarom vaak een minimumlengte van 5 meter aangeraden. De ruimte kan worden aangekleed met stevige, harde takken als zitstokken en met voldoende dunnere takken die ze kunnen slopen. De vogels knagen graag en veel. Regelmatig aanvullen van wilgentakken en ander zacht hout is dan ook een must.

Zonder hiervandaan een oordeel te willen geven; bezint eer ge begint als u een kaketoe als eenling als huisdier wil gaan houden. De vogels zijn zo sociaal, actief en intelligent, dat de tijd en aandacht die ze nodig hebben om gezond te blijven, vergeleken wordt met de zorg voor een kind van 3 jaar. Verveling is het grootste gevaar en vaak een reden voor ernstige gedragsproblemen als plukken, schreeuwen en zelfs bijten. De kracht van de snavel mag zeker niet onderschat worden, die kan ronduit gevaarlijk zijn.

Witkuiven worden in de natuur gemiddeld 20 jaar, in gevangenschap alleen bij een juiste huisvesting en voeding soms enkele jaren ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.