allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Cossypha albicapilla

Witkruinroodborsttapuit - Cossypha albicapilla - White-crowned Robin-chat

De witkruinroodborsttapuit leeft in Afrika, specifiek in Gambia en in Senegal in dichte, niet al te vochtige bossen. Hij is rond de 25 cm lang, mannen zijn meestal net wat groter dan de poppen. Het verschil met zijn naaste verwant de sneeuwkruin is te zien aan het wit op de kop, deze witkruin heeft een brede witte band, de sneeuwkruin een smalle, alleen midden op de kop.
Daarnaast is de zang ook heel duidelijk verschillend, de witkruin hoor je slechts af en toe, verder zingt hij zo zacht dat het bijna niet opvalt.

Er zijn naast de nominaatvorm nog twee ondersoorten beschreven: de Cossypha albicapilla giffardi en de Cossypha albicapilla omoensis.

Witkruinroodborsttapuiten eten voornamelijk insecten en spinnen. Ze jagen in de struiken en weten zelfs het kleinste bladluisje te vinden. Ze eten ook grotere prooien, in het wild vaak termieten, in gevangenschap bijvoorbeeld krekels.

Zeker in de broedtijd zijn het zeer territoriale vogels, ze dulden geen verwante vogels (voedselconcurrenten) in hun buurt. Dat wordt nog erger als er eenmaal een nest is, dan is zeker de man echt een killer.

Deze tapuiten maken een klein nestje van takjes en grassen, de pop legt 2 eitjes die ze in 14 dagen uitbroedt. De taak van de man bestaat dan vooral uit bewaken. Zodra de jongen geboren zijn, vliegen beide oudervogels echt de hele dag af en aan met kleine insecten. Ze voeren zo vaak en veel, dat de jongen al met 16 dagen zo goed als op uitvliegen staan. Ze zijn dan nog wel erg onhandig, echt uitvliegen is het nauwelijks te noemen. Een beetje vergelijkbaar met de jonge merels bij ons de eerste dagen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.