allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Arundinicola leucocephala

Witkopmoerastiran - Arundinicola leucocephala - White-headed Marsh-tyrant

De witkop moerastiran is een vogel die zich ophoudt in de gras- en rietlanden van het noordelijk en oostelijk deel van Zuid-Amerika. Ze bewonen daar landen als Brazilië, Colombia, Venezuela, maar ook in het Noordelijk deel van Argentinië kun je ze tegenkomen.

De witkop moerastiran heeft veel weg van de witkopbuulbuul (Hypsipetes thompsoni) , de grootste verschillen zijn de zwarte bovensnavel (deze is bij de buulbuul oranje), en het wit van de kop loopt niet zo ver door als bij de buulbuul.
De vogel is rond de 12 cm groot. Het verschil tussen man en pop is groot, de pop is overal lichtbruin waar de veren van de man bijna zwart zijn.

Deze tiran zit heel vaak in verticale stengels die net boven de begroeiing uitsteken. Hij komt zelden op de grond, hij vangt zijn voedsel in de vlucht en hij plukt het van stengels af. Vooral vliegende insecten staan op het menu, maar deze moerastiran weet ook feilloos de toch goed verstopte larven te vinden. Veel insecten leggen hun eitjes in rietstengels en opgerolde rietbladeren, deze tiran heeft een uitstekend gehoor en weet ze vaak genoeg te vinden.

Het ovale nest wordt aan het eind van een overhangende tak gemaakt van grassen en ander plantaardig materiaal. Hierin worden 2 tot 3 crème-witte eieren gelegd die door man en pop worden bebroed.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.