allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Merops albicollis

Witkeel Bijeneter - Merops albicollis - White-throated Bee-eater

Witkeel bijeneters leven zomer en winter in twee totaal verschillende habitats. In de zomerperiode leven ze in woestijnen en aan de randen daarvan, daar broeden ze ook.
In de koudere periodes van het jaar trekken ze naar de regenwouden rond de evenaar.
De Witkeel bijeneter is met staart erbij rond de 35 cm lang, er is geen waarneembaar uiterlijk verschil tussen man en pop.

Deze bijeneters broeden dus in woestijnachtige gebieden, liefst in een grote groep tussen doornstruiken. Ze bouwen een groot nest op de grond met een lange ingangstunnel die soms wel 2 meter lang is. In het nest legt de pop meestal 6 witte eieren en zowel de man als de pop broeden deze uit. Zodra de jongen uitgekomen zijn, komen er heel vaak andere volwassen vogels helpen de jongen te voeren.

Het zijn echte kolonievogels, ze jagen ook gezamenlijk op insecten, die ze in de vlucht vangen. De witkeel eet het liefst vliegende mieren en kevers, maar ook wespen en bijen staan op het menu. Op de grond jagen ze op reptielen en sprinkhanen.

Een opvallend detail; witkeel bijenteters pikken als aanvulling op hun menu regelmatig het vruchtvlees en de schillen op die eekhoorns laten vallen als die van palmnoten eten.

mannen Witkeelbijeneter in de broedtijd zijn voortdurend waakzaam bij hun vrouwtjes en vallen die ook voortdurend lastig met geforceerde copulaties, tot de pop de eieren gelegd heeft.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.