allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Pionites leucogaster leucogaster

Witbuik Caique - Pionites leucogaster leucogaster - White-bellied Parrot

De witbuik caique, ook wel roestkop caique genoemd, heeft zijn leefgebied in Noord-Brazilië. Hij bewoont hier de beboste gebieden, maar komt ook voor langs de kust en in de savannegebieden.

De witbuik caique kent naast de nominaatvorm nog 2 ondersoorten. Hierdoor zijn de volgende 3 ondersoorten bekend:

  • Witbuik caique (Pionites leucogaster leucogaster)
  • Geelstaart witbuik caique (Pionites leucogaster xanthurus)
  • Geeldij witbuik caique (Pionites leucogaster xanthomaria)

Van bovengenoemde ondersoorten, wordt de geeldij witbuik in Amerika het meest als huisdier gehouden, terwijl in Europa vaak de witbuik wordt gehouden.

Het voedsel van deze vogels bestaat uit zaden, vruchten en bessen, die voornamelijk in de boomtoppen worden gevonden en gegeten. In gevangenschap wordt ook regelmatig een speciaal papegaaienvoer voorgeschoteld. U kunt deze vogel ook houden op zogeheten pellets, maar de voorkeur gaat uit naar zaden in combinatie met verse groenten en vers fruit.

Een caique is geslachtsrijp vanaf zijn 3e levensjaar. Het nest wordt gebouwd van het aangeboden nestmateriaal, welk materiaal dit is maakt hem niet zoveel uit. In het gemaakte nest worden gemiddeld 4 eieren gelegd, met tussenpozen van 2 dagen. De incubatietijd bedraagt 23 tot 25 dagen. Na het uitkomen blijven de jongen nog een week of 10 in het nest. Na het verlaten van het nest hebben de jongen nog wat moeite met vliegen. Ze zijn dan wel erg handig in klimmen en klauteren. Na het uitvliegen worden de jongen nog ongeveer 3 weken door de ouders (bij-)gevoerd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.